Bogata w błonnik, magnez, witaminy z grupy B, lekkostrawna, bezglutenowa, zasadotwórcza. O tej ostatniej właściwości powinniśmy szczególnie pamiętać, gdyż niestety dieta Polaków składa się w 80% z produktów zakwaszających organizm, a tylko w 20% z alkalizujących, podczas gdy powinno być odwrotnie! O samym procesie odkwaszania organizmu warto poczytać trochę więcej, dlatego przygotujemy dla Was specjalny artykuł ze wskazówkami jak skutecznie odkwasić swój organizm. Wracając do przepisu – polecamy nie tylko jako deser, ale również na śniadanie/drugie śniadanie.
Składniki:
- 30 g kaszy jaglanej
- 100 ml melka
- 8 g cukru waniliowego
- 100 g truskawek (do musu)
- mięta do dekoracji
Przygotowanie: Gotujemy kaszę jaglaną na mleku z dodatkiem cukru waniliowego. Gdy proces dobiegł końca miksujemy/blendujemy kaszę, studzimy i wkładamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie miksujemy truskawki (możemy użyć mrożonych owoców, bądź poczekać jeszcze miesiąc na sezonowe, pyszne truskawki). Po godzinie wyjmujemy kaszę z lodówki, wykładamy gałkownicą na talerzyk, polewamy musem, dekorujemy miętą i gotowe.
Smacznego!