W zasadzie możemy włożyć do nich to, na co w danej chwili mamy ochotę. Dzisiaj podzielimy się z Wami przepisem na pełnoziarniste naleśniki z farszem na bazie tuńczyka i warzyw. Tuńczyk jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega 3, których w diecie Polaków jest zdecydowanie za mało. Kwasy te budują komórki naszego ciała, wspomagają pracę mózgu i koncentrację, ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca. O kwasach omega 3 powstają całe książki, nie sposób w jednym poście na blogu wymienić wszystkie ich właściwości. W tuńczyku znajdziemy również witaminę A oraz witaminę D (warto o tym pamiętać szczególnie w okresach jesienno-zimowych, kiedy nie nasz organizm nie ma możliwości syntezy tej witaminy ze słońca). No i oczywiście jest cennym źródłem pełnowartościowego białka ze wszystkimi aminokwasami egzogennymi.
Składniki na 2 naleśniki:
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 100 ml mleka
- 1 jajko
Składniki na farsz:
- 50 g tuńczyka w sosie własnym
- 30 g kukurydzy
- 30 g startej marchwi
- 20 g cebulki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Robimy naleśniki wedle standardowej receptury – mieszamy wszystkie składniki, smażymy placuszki (najlepiej na patelni z powłoką nieprzywierającą). Przygotowanie farszu zaczynamy od podduszenia przez około 15 minut pokrojonej w kostkę cebulki i marchwi. Po około 15 minutach dodajemy przecier pomidorowy i dusimy ostatnie 5 minut. Kolejno w miseczce mieszamy wszystkie składniki. Nadziewamy farszem naleśniki, możemy podać danie z kiełkami warzywnymi, kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi.