Naleśniki z farszem na bazie tuńczyka

W zasadzie możemy włożyć do nich to, na co w danej chwili mamy ochotę. Dzisiaj podzielimy się z Wami przepisem na pełnoziarniste naleśniki z farszem na bazie tuńczyka i warzyw. Tuńczyk jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega 3, których w diecie Polaków jest zdecydowanie za mało. Kwasy te budują komórki naszego ciała, wspomagają pracę mózgu i koncentrację, ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca. O kwasach omega 3 powstają całe książki, nie sposób w jednym poście na blogu wymienić wszystkie ich właściwości. W tuńczyku znajdziemy również witaminę A oraz witaminę D (warto o tym pamiętać szczególnie w okresach jesienno-zimowych, kiedy nie nasz organizm nie ma możliwości syntezy tej witaminy ze słońca). No i oczywiście jest cennym źródłem pełnowartościowego białka ze wszystkimi aminokwasami egzogennymi.

Składniki na 2 naleśniki:

  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko

 

Składniki na farsz:
 

  • 50 g tuńczyka w sosie własnym
  • 30 g kukurydzy
  • 30 g startej marchwi
  • 20 g cebulki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Robimy naleśniki wedle standardowej receptury – mieszamy wszystkie składniki, smażymy placuszki (najlepiej na patelni z powłoką nieprzywierającą). Przygotowanie farszu zaczynamy od podduszenia przez około 15 minut pokrojonej w kostkę cebulki i marchwi. Po około 15 minutach dodajemy przecier pomidorowy i dusimy ostatnie 5 minut. Kolejno w miseczce mieszamy wszystkie składniki. Nadziewamy farszem naleśniki, możemy podać danie z kiełkami warzywnymi, kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi.