Naleśniki z jabłkiem/wersja bezglutenowa

Naleśniki bezglutenowe 

to jedno z ulubionych dań naszych klientów korzystających z diety bezglutenowej. Poniżej prezentujemy przepis 🙂

Składniki na 2 naleśniki:

  • 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnitej
  • 1 jajko
  • 80 ml mleka
  • 150 g jabłek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Kostka startej, gorzkiej czekolady
  • 2 truskawki (opcjonalnie)

Składniki na naleśniki bezglutenowe (2 sztuki):

  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 80 ml mleka
  • 150 g jabłek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 truskawki (opcjonalnie)

Przygotowanie jest prawie takie samo jeżeli chodzi o wersję standardową i bezglutenową. Najpierw obieramy jabłko, ścieramy na tarce na dużych oczkach, posypujemy cynamonem i dusimy całość około 15 minut. Teraz możemy się zabrać za przygotowywanie naleśników: mieszamy mąkę, jajo, mleko i smażymy placuszki po 2-3 minuty z każdej strony. Do momentu usmażenia jabłka powinny trochę ostygnąć, dlatego dopiero teraz dodajemy miód i mieszamy (jeśli dodalibyśmy miód do gorących jabłek straciłby swoje właściwości, a chyba zależy nam na skorzystaniu ze wszystkich dobrodziejstw, które nam daje :)). Nadziewamy naleśniki jabłkami, wierzch polewamy jogurtem i posypujemy startą, gorzką czekoladą, a w wersji bezglutenowej czekoladę należy zastąpić orzechami np. włoskimi/nerkowca. Zastąpienie czekolady kakao również odpada, gdyż nawet ono może zawierać śladowe ilości glutenu. Smacznego!