W sobotę w naszym menu pojawił się szarlotkowy pudding z tapioki.
Słyszeliśmy, że bardzo Wam smakował! Bardzo się cieszymy, że nasze menu Wam odpowiada. Staramy się, aby było ono różnorodne, ciekawe i pełne ciekawych produktów. Jednym z nich jest na pewno tapioka.
Tapioka to egzotyczny produkt, który staje się coraz popularniejszy. Można go spotkać na półkach z ekologiczną żywnością. Te specyficzne, białe perełki to skrobia pozyskiwana z suszonych bulw manioku. Co więcej, można z niej uzyskać mąkę nie posiadającą glutenu, powinna się więc znaleźć w menu osób chorujących na celiakię oraz alergików. W kuchni możemy korzystać z tapioki na wiele sposobów – tworząc kisiel, mleczny budyń, zagęszczając zupy, sosy lub wypiekając pozbawiony zbóż chleb. Tapioka jest niskokaloryczna – przygotowany z niej deser może pojawić się w menu osób na diecie, bowiem składa się z białka i lekkostrawnych węglowodanów.
Składniki na pudding:
1/3 szklanki tapioki
1 i 1/2 szklanki dowolnego mleka
2 jabłka
cynamon, kardamon
syrop z agawy
Przepis na pudding:
Tapiokę przesyp do miski, zalej mlekiem i pozostaw tak na godzinę. Po tym czasie przelej perełki wraz z płynem do rondla i gotuj je na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, mieszając całość co jakiś czas. Następnie przelej mleko z tapioką do naczynia i poczekaj, aż kulki zaczną wchłaniać płyn i tworzyć gęstą, żelową masę.
Przepis na szarlotkowy mus:
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazdka nasienne, pokrój w kostkę lub na kawałki. Wsyp do rondla lub garnka. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka puszczą sok. Dodaj syrop z agawy, cynamon i kardamon. Owoce duś tak długo, aż odparuje płyn, a jabłka zaczną się robić szkliste.