Wegańskie imbirowe kotleciki z cieciorki

Ciecierzyca, poza tym, że jest bogatym źródłem białka, w sporych ilościach posiada również inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.  

Dzisiaj podzielimy się nieskomplikowanym przepisem na pyszne kotleciki imbirowe z cieciorki. Kotleciki ze względu na wysoką zawartość białka są doskonałym pomysłem na posiłek dla osób będący na diecie wegańskiej. Jest to świetna propozycja dla osób zabieganych- kotleciki przygotowuje się w tempie ekspresowym. Pożywne kotleciki są doskonałym posiłkiem do zabrania do pracy, do szkoły czy na uczelnię!  

Składniki na około 10 małych kotlecików: 
⦁ 2 szklanki namoczonej i ugotowanej ciecierzycy, zmiażdżonej widelcem 
⦁ 1 czubata łyżeczka startego korzenia imbiru  
⦁ 1 łyżka uprażonego sezamu + łyżeczka do panierki  
⦁ 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wrzącej wody 
⦁ 2 dymki w całości, posiekane 
⦁ ½ łyżeczki ziaren kolendry, najlepiej zmiażdżonych 
⦁ 1 czerwona cebula, posiekana w drobną kostkę 
⦁ 1 ząbek czosnku, starty na drobnych oczkach 
⦁ olej do smażenia 
⦁ panierka z sezamu 

Przygotowanie: 
1. Czerwoną cebulkę lekko podsmażyć na nagrzanej patelni, zeszklić, następnie dodać czosnek i kolendrę, podsmażać 1 minutę na patelni, następnie odstawić. 
2. W dużej misce wymieszać ze sobą rozgniecioną cieciorkę, imbir, sezam, dymkę. Do tak powstałej masy dodać jedną część siemienia lnianego, jeśli masa będzie zbyt wilgotna dodać resztę siemienia lnianego. Do miski dodać zawartość patelni, całość wymieszać i wyrobić rękami. 
3. Z powstałej masy formować małe, okrągłe kotleciki, które należy spłaszczyć w rękach i obtoczyć w panierce, smażyć na rozgrzanym oleju aż do uzyskania złocistego koloru. 

Smacznego!