Przepis na zupę krem chrzanową

Składniki na zupę krem chrzanową:

1 kg ziemniaków
2 cebule
1 czosnek
1 łyżka oleju i 2 łyżki masła
2-3 łyżki chrzanu lub więcej do smaku
2 korzenie pietruszki
2 marchewki
1 plaster selera
liść laurowy
5 szt ziela angielskiego
szczypta majeranku
150ml śmietany do zup – można pominąć w wersji wegańskiej lub zastąpić mlekiem kokosowym
sól, pieprz biały, cukier do smaku

 

• Ugotować warzywny bulion z marchewki, selera, pietruszki i przypraw. 
• W garnku z grubym dnem zeszklić na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek, wymieszać i chwilę razem podsmażyć.
• Wlać gorący bulion warzywny.
• Dodać obrane i pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki oraz majeranek. Doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości ziemniaków.
• Na koniec dodać chrzan i po zagotowaniu odstawić z ognia. Zupę zaprawić śmietaną (stopniowo, uprzednio rozcieńczając śmietanę kilkoma łyżkami zupy).
• Całość zblendować, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji.
• Podawać z jajkiem.