24 Listopada Dzień Buraka

 

Niewiele osób pewnie wie, że nasz polski niepozorny burak obchodzi 24 listopada swoje święto. To prawdziwe warzywo-cudo, ponieważ zawiera w sobie mnóstwo witamin i minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, kobalt, prowitaminę A (karoten), witaminy B1, B2, PP, C, kwas foliowy. Dzięki temu buraki mają korzystny wpływ na wszystko, co funkcjonuje w naszych organizmie – począwszy od układu krwionośnego poprzez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, aż po hormonalny.

Przyjrzyjmy się bliżej jego cudownym właściwościom: 

– buraki świetnie oczyszczają wątrobę, zarówno z toksyn wewnętrznych jak alkohol i zewnętrznych jak stres
– działają zasadotwórczo, czyli przywracają naturalną równowagę kwasowo-zasadową organizmu, przez co utrudniają rozwój wszelkim nowotworom i są doskonałym środkiem na zgagę
– ze względu na dużą zawartość żelaza buraki zaleca się osobom o niedokrwistości i niedoborach żelaza
– wzmacniają również odporność organizmu człowieka
– zawierają duże ilości kwasu foliowego dlatego szczególnie zalecane jest ich spożycie przez kobiety planujące powiększenie rodziny
– działają ochronnie na serce
– pomagają obniżyć poziom cholesterolu

Mamy nadzieję, że przekonaliśmy Was do jedzenia buraków. Można z nich wyczarować super dania: ciasta, pasty, kotlety albo podać do obiadu.