Składniki:
2 duże pomarańcze z cienką skórką
6 jajek
200 g mielonych migdałów
100 g ksylitolu (lub po prostu cukru)
2 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Pomarańcze dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy szypułki. Gotujemy je w gorącej wodzie ok. 1 – 1,5 godziny)
2. Ugotowane miękkie pomarańcze trzeba lekko przestudzić, pokroić na mniejsze części, wyjąć ewentualne pestki i zblendować na gładkie puree (całe – wraz ze skórką).
3. W dużej misce ubijamy jajka powoli dosypując ksylitol. Ubijamy na wysokich obrotach, aż będą puszyste. Dodajemy stopniowo kaszę i mielone migdały miksując na mniejszych obrotach.
4. Dodajemy także proszek do pieczenia i na końcu puree z pomarańczy.
5. Przelewamy masę do tortownicy o średnicy 21-23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45-55 minut w 190°C (jeśli piekarnik jest z termoobiegiem to wtedy 175°C).
Życzymy smacznego!