Jednak wówczas najbardziej znana była odmiana w kolorze białym. Marchewkę pomarańczową wyhodowali Holendrzy dopiero w XVII wieku. To właśnie ona cieszy się do dziś największą popularnością, mimo że na rynku dostępne są także żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe i czarne okazy. Obecnie znamy ponad 60 odmian marchwi jadalnej.
Poniżej przedstawiamy Wam właściwości marchwi:
– pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach, dzięki obecności dużej ilości błonnika
– sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii.
– Marchew ma bardzo pożądany wpływ na naszą skórę – delikatnie wygładza zmarszczki i nadaje skórze intensywniejszą barwę – dzięki czemu polecana jest podczas opalania się latem
– ma także działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność
– ma korzystny wpływ na nasz wzrok, dzięki obecności beta-karotenu
– ma właściwości regulujące ciśnienie krwi oraz działa moczopędnie, dzięki zawartości potasu
Marchewki są pyszne zarówno spożywane na surowo, jak i gotowane, jednak pamiętajcie że: gotowana marchew ma wysoki indeks glikemiczny, czyli powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi oraz szybki jego spadek- nie jest więc wskazana dla cukrzyków czy dla osób zmagających się z insulinoopornością.
Nie bójcie się marchewki! Jest tania, powszechnie dostępna i smaczna. Eksperymentujcie z innymi jej odmianami np. w kolorze fioletowym .