Składniki na około 15 łyżek pasty:
1/4 brokuła średniej wielkości
Pół cebuli
1 łyżka sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek
Pół ząbka czosnku
2 łyżki świeżej natki pietruszki
Sól morska
Kolorowy pieprz
Wykonanie:
– Brokuł ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
– Cebulkę i czosnek posiekać drobno, następnie podsmażyć na oliwie, wraz z sezamem i natką pietruszki.
– Do ugotowanego brokułu dodać podsmażone składniki i zmiksować. Doprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem.
W zimie, gdy za oknem jest pochmurno, szaro i smutno taki kolorowy posiłek dodaje nam pozytywnej energii na cały dzień. Zachęcamy spróbować naszej pasty, którą można użyć także jako „smarowidło” do naleśników, tortilli i tostów oraz jako dip do warzyw, np. selera naciowego, papryki, ogórków lub marchewki.