CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKÓW

 

Kto zamówił na święta oczywiście dostanie przygotowane przez nas, a z pozostałymi postanowiliśmy podzielić się przepisem na ten oryginalny smakołyk  z Fresh Dieta menu. Przepis ten mogą wykorzystać zarówno osoby będące na diecie bezglutenowej jak i nietolerujące laktozę i białka mleka krowiego.

Składniki na jedną blachę o wymiarach około 34 x 22 cm: 

Mokre:

Szklanka puree z buraka (około jednego dużego buraka)

Szklanka mleka (w wersji bez laktozy i bez białka mleka krowiego należy użyć mleko roślinne)

½ szklanki oleju

¾ szklanki miodu

100g gorzkiej czekolady (80% kakao) rozpuszczonej w kąpieli wodnej

2 łyżeczki octu

Suche:

2 szklanki mąki (w wersji bezglutenowej należy użyć mąki bezglutenowej)

Płaska łyżka rozpuszczalnej kawy zbożowej

Czubata łyżka kakao

2 łyżeczki sody

Szczypta soli

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady (80% kakao)

4 łyżki mleka (w wersji bez laktozy i bez białka mleka krowiego należy użyć mleko roślinne)

1-2 łyżki miodu

Do posypania kilka łyżek wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyć buraki, zawinąć w folię i piec w temperaturze do 200 stopni przez około 45 minut, lub ugotować w wodzie do momentu aż stanie się miękki.
  2. W międzyczasie wymieszać wszystkie mokre składniki oprócz puree z buraka i oddzielnie wymieszać wszystkie suche składniki.
  3. Ostudzonego buraka zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, lub zblendować. Buraka w formie puree dodać do mokrych składników i przez chwilę ubijać trzepaczką aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  4. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki mieszając łyżką, gdy masa będzie jednolita przelać ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 40 minut. Gdy ciasto będzie stygło należy przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, dodać mleko, miód i wymieszać łyżką w miseczce. Polać ostudzone ciasto polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

 

Gotowe!

Smacznego życzy zespół Fresh Dieta