Kto zamówił na święta oczywiście dostanie przygotowane przez nas, a z pozostałymi postanowiliśmy podzielić się przepisem na ten oryginalny smakołyk z Fresh Dieta menu. Przepis ten mogą wykorzystać zarówno osoby będące na diecie bezglutenowej jak i nietolerujące laktozę i białka mleka krowiego.
Składniki na jedną blachę o wymiarach około 34 x 22 cm:
Mokre:
Szklanka puree z buraka (około jednego dużego buraka)
Szklanka mleka (w wersji bez laktozy i bez białka mleka krowiego należy użyć mleko roślinne)
½ szklanki oleju
¾ szklanki miodu
100g gorzkiej czekolady (80% kakao) rozpuszczonej w kąpieli wodnej
2 łyżeczki octu
Suche:
2 szklanki mąki (w wersji bezglutenowej należy użyć mąki bezglutenowej)
Płaska łyżka rozpuszczalnej kawy zbożowej
Czubata łyżka kakao
2 łyżeczki sody
Szczypta soli
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady (80% kakao)
4 łyżki mleka (w wersji bez laktozy i bez białka mleka krowiego należy użyć mleko roślinne)
1-2 łyżki miodu
Do posypania kilka łyżek wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
- Dokładnie umyć buraki, zawinąć w folię i piec w temperaturze do 200 stopni przez około 45 minut, lub ugotować w wodzie do momentu aż stanie się miękki.
- W międzyczasie wymieszać wszystkie mokre składniki oprócz puree z buraka i oddzielnie wymieszać wszystkie suche składniki.
- Ostudzonego buraka zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, lub zblendować. Buraka w formie puree dodać do mokrych składników i przez chwilę ubijać trzepaczką aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Połączyć ze sobą suche i mokre składniki mieszając łyżką, gdy masa będzie jednolita przelać ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 40 minut. Gdy ciasto będzie stygło należy przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, dodać mleko, miód i wymieszać łyżką w miseczce. Polać ostudzone ciasto polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Gotowe!
Smacznego życzy zespół Fresh Dieta