Składniki (na 4 sztuki):
80 ml kaszy jaglanej nieugotowanej (1/3 szklanki)
300 g surowej i nieobranej dyni
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
2 łyżeczki startego imbiru (opcjonalnie)
100 g liści szpinaku
1 jajko (będzie je można pominąć, jeśli kasza będzie bardzo kleista)
przyprawy: 1 łyżeczka curry oraz ½ łyżeczki kurkumy
bułka tarta
masło klarowane albo olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Ugotować kaszę jaglaną i ostudzić, następnie przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
2. Obrać dynię i miąższ zetrzeć na tarce.
3. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek starty na tarce chwilę podsmażyć. Następnie dodać dynię i jeszcze smażyć około 2 minut ciągle mieszając. Na koniec dodać przyprawy: sól, curry, kurkuma.
4. Do podsmażonej dyni dodać opłukany i osuszony szpinak, odstawić na chwilę z patelni i przez chwilę mieszać, aż szpinak zmięknie.
5. Wszystkie składniki przełożyć do rozdrabniacza lub malaksera i miksować chwilę, aż składniki się trochę rozdrobnią. W sytuacji, kiedy nie mamy malaksera można składniki pokroić drobniej na desce.
6. Wszystkie składniki przełożyć do ugotowanej kaszy i dokładnie wymieszać. Jeśli jest potrzeba dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz sól. Wymieszać dokładnie i uformować kotlety.
7. Obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z każdej strony przez około 4 minuty.