Tradycyjna polska owsianka przyrządzana jest na mleku bez innych dodatków. W takiej formie kojarzona jest z dzieciństwem i większość z nas nie ma dobrych wspomnień związanych z tą potrawą. Ostatnimi czasy jednak owsianka, dzięki swoim cudownym właściwościom stała się prawdziwym hitem i dlatego dziś obchodzimy jej dzień!
Płatki owsiane przygotowane na mleku dostarczają naszemu organizmowi wszystkie potrzebne aminokwasy. Substancje zawarte w owsie dostarczają również żelaza, magnezu, ale także witamin z grupy B, które działają na poprawę koncentracji i naszej pamięci. Owies, wśród wszystkich zbóż zawiera najwięcej tłuszczu, ale bez obaw, jest to dobry tłuszcz, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Białko z płatków owsianych dłużej zostawia uczucie sytości i reguluje przebieg przemiany materii, podobnie jak błonnik nierozpuszczalny, który jest uważany przez dietetyków za najważniejszego sprzymierzeńca prawidłowej wagi ciała.
Popularna owsianka to ta przyrządzana na mleku sama lub podawana z dodatkami. Ale zobaczcie co jeszcze można przyrządzić z płatków owsianych:
- Nocną owsiankę (płatki zalewamy wodą i wstawiamy do lodówki. Następnego dnia płatki zalewamy mlekiem albo zabielamy jogurtem lub kefirem).
- Ciasteczka i batoniki owsiane
- Kisiel owsiany
- Granolę lub musli
- Naleśniki, pankejki, chleb, bułki albo omlety (płatki należy wtedy dodać do masy)
- Panierka do kotletów
Wiecie, że naukowcy z Uniwersytetu w Sydney w Australii doszli do wniosku, że najlepiej spożywać jest owsianki rano, dzięki czemu wyjdziemy z domu pełni energii i będziemy mogli z optymizmem stawiać czoło codzienności.
W naszym menu również znajdziecie owsiankę na śniadanie. Wiemy, co jest dobre dla zdrowia i jak zapewnić Wam energię na cały dzień. Nie zwlekajcie! Zamówcie nasza dietę i przekonajcie się, że warto!