Zdrowe ciasto brzmi jak oksymoron? To mit – wystarczy kilka sztuczek, aby przygotowywać desery, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Sekret tkwi w doborze odpowiednich składników.
Czy ciasto może być zdrowe i niskokaloryczne? Oczywiście, że tak!
Oto kilka naszych trików, jak zrobić pyszne i zdrowe ciasta, które nie są bombami kalorycznymi.
Ukryte warzywa
Kiedyś dziwiły nas ciasta z warzywami. Teraz można je spotkać nawet w dobrych kawiarniach. Pokochaliśmy ciasta marchewkowe i dyniowe, które są bardzo wilgotne, aromatyczne i dobrze komponują się z korzennymi przyprawami.
Ale do pieczenia można wykorzystać również inne warzywa tj. cukinię, fasolę, ziemniaki, buraki, ciecierzycę. Rozdrobnione świetnie zastępują „mokre” tradycyjne składniki do ciast, czyli masło lub olej.
Owoce – tajna broń w kuchni
Ciasto z owocami jest spotykane często, ale dla ograniczenia kalorii, warto ich użyć nie w formie dodatku, a głównego składnika. Zmiażdżone banany, mus z jabłek czy awokado sprawią, że deser będzie miękki i wilgotny.
Kasza nie tylko jako dodatek do obiadu
Miłośnicy zdrowego stylu życia przepadają za kaszą jaglaną, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Jest ona zdrowa, działa odkwaszająco i dostarcza wielu witamin i minerałów. Warto poszukać przepisów na ciasta z kasza jaglaną – zaskoczą one nas swoim oryginalnym smakiem.
Ciasteczka z płatków owsianych
Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów. Są źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, daje uczucie sytości i zapobiega podjadaniu. Osoby na diecie powinny dbać o to, by ich jadłospis był bogaty w ten składnik. Można to zrobić w bardzo smaczny sposób – piekąc ciasteczka z płatkami owsianymi- idealnie sprawdzą się jako podwieczorek, który można zabrać ze sobą idąc do szkoły albo do pracy. Warto do ciasteczek owsianych dodać naturalne masło orzechowe, suszone owoce, nasiona, pestki oraz orzechy.
Orzechy zamiast mąki
Biała pszenna mąka to składnik, którego należy unikać, będąc na diecie. Jest też wykluczona z żywienia osób z nietolerancją lub nadwrażliwością na gluten. Nie oznacza to jednak, że z ciastami taka osoba pożegna się na zawsze. Mielone orzechy idealnie sprawdzą się jako mąka w wielu przepisach na słodkości, a dzięki nim wypieki są wilgotne i bardzo aromatyczne.
Do pieczenia można wykorzystać mielone migdały, orzechy laskowe, włoskie czy pekan. Są dostępne w sklepach spożywczych, ale można je też zmielić samodzielnie przy pomocy blendera.
W naszej diecie również znajdziecie pyszne fit ciasta: brownie z buraków, piernikowe muffiny, ciasto z gotowanych pomarańczy, kulki rafaello z kaszy jaglanej i wiele innych. Warto zamówić nasza dietę, żeby spróbować wszystkich pyszności, jakie mamy w naszym menu.