Gdy nagle nachodzi nas ochota na gofry, czy to na śniadanie czy na deser, przed oczami ukazuje nam się pulchny, jasny placek z górą bitej śmietany i dodatkiem owoców. Drodzy czytelnicy w tym przepisie pokazujemy Wam jak w prosty, smaczny i szybki sposób możemy odtłuścić gofry.
- Składniki, których potrzebujesz dla przygotowania jednej porcji:
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 1 jajka
- 40 ml mleka
- 5 g masła
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- Dodatki: 100 g owoców (w tym przepisie użyliśmy porzeczek), 70 ml gęstego jogurtu naturalnego i 10 g miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Białko oddzielamy od żółtka
- Pozostałe składniki z wyjątkiem dodatków miksujemy na gładką masę
- Ubijamy białko jajka i dodajemy do naszej masy delikatnie i powoli mieszając
- Pieczemy w gofrownicy ok. 3 minuty do uzyskania złocistej barwy
- Podajemy z gęstym jogurtem, porzeczkami i miodem – możemy wszystko razem zmiksować i podać z formie musu owocowego.