Masło
To produkt pochodzenia zwierzęcego wytwarzany wyłącznie z mleka krowiego lub jego przetworów (śmietana). Skład masła jest uregulowany prawnie, co oznacza, że produkt opisany na etykiecie jako „masło” nie może zawierać mniej niż 80-90% tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16% wody i nie więcej niż 2% suchej masy beztłuszczowej mleka. Poza tym nie może zawierać dodatku tłuszczów roślinnych, ulepszaczy, dodatków smakowych i aromatów. Czasami spotkamy jedynie masła solone.
Dla kogo przeznaczone do spożycia jest masło? Dla dzieci poniżej trzeciego roku życia, dla kobiet w ciąży i seniorów. Polecane jest również osobom cierpiącym na schorzenia związane z zaburzeniami wchłaniania tłuszczu.
Masło jest najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym. Jest źródłem witamin A, D i E. Składa się w większości z nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają wpływ na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, z tego względu nie powinno być spożywane przez osoby z podwyższonym jego poziomem, cierpiące na choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze i miażdżycę.
WAŻNA INFORMACJA
Nie można smażyć na maśle, bo szybko się przypala, a w czasie dymienia wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia substancje. Jeśli lubicie podsmażać na maśle, wybierzcie klarowane, sprzedawane jest w charakterystycznych pudełkach.
Margaryna
Jest to mieszanka tłuszczów roślinnych, wody lub mleka z dodatkiem lecytyny. Bywa często wzbogacana o polepszacze smaku i substancje barwiące. Bez względu jednak na proces produkcji margaryna jest źródłem kwasów tłuszczowych trans, które są niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Miękka margaryna w kubeczku jest zazwyczaj utwardzana metodami enzymatycznymi, dzięki czemu zawiera niewiele kwasów trans. Twarda margaryna w kostce powstaje natomiast w procesie uwodornienia olejów, co sprawia, że zawiera większą ilość tych kwasów tłuszczowych.
Z tego względu do smarowania pieczywa używamy najczęściej miękkiej margaryny, a tę twardą używamy do pieczenia ciast.
Dla kogo margaryna? Przede wszystkim dla dorosłych i dzieci, które skończyły trzy lata. Powinna również znaleźć się menu osób z chorobami krążenia.
Zdrowe odżywianie jest cechuje się spożywaniem jak najmniejszej ilości przetworzonych produktów, do którego możemy zaliczyć masło (ponieważ ma prosty skład). Jak widać, zarówno masło jak i margaryna mają swoje pozytywne i negatywne cechy, jak każdy nawet najzdrowszy produkt spożywczy, dlatego każdy powinien sam zdecydować, co wprowadzić do swojej diety czy masło, czy margarynę?