Melon – bomba witaminowa

Melony w naszym kraju są łatwo dostępne i popularne. To sprawia, że używa się ich w wielu potrawach. Uprawiane są w Polsce od siedemnastego wieku. Melon idealnie gasi pragnienie, jest niskokaloryczny i składa się prawie w całości z wody (90 %). W jego wnętrzu znajdziemy jadalny miąższ oraz pestki.  

Istnieje wiele odmian melonów, które różnią się od siebie wieloma cechami.  

Najpopularniejsze odmiany melona to: 
– kantalupa  
– Galia  
– miodowy  
– zimowy  

Melony świetnie uzupełniają dietę osób będących na diecie redukcyjnej. Ze względu na smak, są bowiem doskonałym substytutem słodyczy. Sprawdzą się więc doskonale jako składnik sałatek owocowych, deserów, ciast czy koktajli.  Świetnie także pasują do dań mięsnych, jako podkreślenie ich smaku. Warto wspomnieć też o tym, że melony nadają się nie tylko do jedzenia. Są też idealnym składnikiem wielu kosmetyków. Żele pod prysznic, mydełka, maseczki, mleczka czy toniki na bazie melonów, od lat cieszą się dużą popularnością. Wszystko dzieki ujędrniającym właściwościom tego owocu. 

Skupmy się na właściwościach zdrowotnych melona: 

– Zawarte w nich witaminy z grupy B dobrze wpływają na pracę naszego układu nerwowego 
– Ze względu na bogactwo potasu melony powinny jeść osoby, które mają problem ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym 
– Zawarty w melonach beta-karoten chroni przed rozwojem miażdżycy i wielu nowotworów 
– Poprawiają wzrok, cerę, stan włosów oraz paznokci 
– Oczyszczają także organizm z toksyn i nadmiaru wody, dzięki czemu łatwiej zwalczyć zbędne kilogramy i cellulit 
– pokrywa aż połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C  
– działa moczopędnie i przeczyszczająco, przez co jest częstym składnikiem diet odchudzających oraz leczenia układu moczowego i nerek 

Czy zachęciliśmy Was do jedzenia melonów? Mamy nadzieję, że tak!