Pomidorki koktajlowe – skarbnica witamin

Jedną z wielu odmian pomidorów są koktajlowe (lub zwane inaczej cherry).  
W ostatnim czasie cieszą się coraz większą popularnością. Ta mniejsza odmiana tradycyjnych pomidorów jest nie tylko łatwiejsza w uprawie, ale także ładniej prezentuje się na talerzu. Pomidory cherry doskonale sprawdzają się w sałatkach, przekąskach, daniach  głównych oraz jako dodatek dekorujący potrawy. Ponieważ warzywa te są równie zdrowe jak tradycyjne pomidory, warto je włączyć do codziennego menu. 

Uważa się, że podobnie jak duże pomidory, pomidorki koktajlowe należą do najzdrowszej żywności świata!  

Warto je jeść ze względu na bogactwo witamin takich jak: 
– witamina A – która korzystnie wpływa na wzrok i wzmacnia naszą odporność  
– witamina C – która uszczelnia naczynia krwionośne, odpowiada za elastyczność skóry, reguluje poziom cholesterolu i ułatwia przyswajanie żelaza 
– witamina B6 (pirydoksyna), która łagodzi stany napięcia mięśniowego, wzmacnia odporność i korzystnie oddziałuje na nasz umysł  

Witaminy  A i C należą do przeciwutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników, zabezpieczając organizm przed rozwojem różnych niebezpiecznych chorób (w tym nowotworów) i spowalniając procesy starzenia. 

Na szczególną uwagę zasługuje obecny w pomidorkach likopen, związek z grupy karotenów, przeciwutleniacz, który pełni nieocenioną rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej. Badania wykazały, że regularne spożywanie pomidorów oraz przetworów z nich, znacząco obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty, jelita grubego, jajników, a nawet dość rzadko występującego raka wątroby. 

Dodatkowo to właśnie likopenowi pomidory zawdzięczają czerwony kolor.  

CIEKAWOSTKA 
Czy wiecie, że likopen zawarty w pomidorach nie ginie w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach! 

Dań z pomidorami w roli głównej jest mnóstwo! Te wdzięczne warzywa świetnie komponują się z bazylią, awokado, z każdym serem: fetą, mozarellą, twarogiem, czy po prostu z jogurtem. Nadają się dosłownie do wszystkiego: do zupy, do sosu, do pizzy, do spaghetti czy po prostu do kanapki.  

W naszym cateringowym menu pomidory pojawiają się w różnych daniach np: tarta z pomidorami, sałatka caprese czy sos boloński z pomidorami pelatti.