Ta aromatyczna, wyrazista pasta kanapkowa z nutą pieczonych warzyw to świetna alternatywa dla wszechobecnych kanapek z wędliną lub serem. Pasta świetnie sprawdzi się także jako przystawka (do chrupkiego pieczywa lub warzyw pokrojonych w słupki).
Zachęcamy do zrobienia pasty w domu. Jest to także idealny sposób na to, aby przemycić warzywa w diecie naszym milusińskim!
Składniki pasty:
2 pietruszki (korzeń)
2 marchewki
mały kawałek selera
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki (pokrojoną drobno)
oliwa z oliwek –5 łyżek
przyprawy: kurkuma, cynamon, kardamon, szczypta ziaren kolendry, szczypta kminu rzymskiego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka soku z limonki
Przygotowanie pasty
1. Wszystkie warzywa poza czosnkiem umyj i obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę i wrzuć do miski.
2. Następnie dodaj do nich wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i skrop oliwą oliwek. Całość wymieszaj jeszcze raz i ułóż tak przyprawione warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na blachę dodaj również lekko rozgniecione ząbki czosnku ze skórką.
Ważne! Kawałki warzyw powinny utworzyć tylko jedną warstwę i być luźno rozłożone na blaszce.
3. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 20-30 minut.
4. Kiedy warzywa zaczną się rumienić i zmiękną wyjmij je z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
5. Następnie całą zawartość blachy umieść w blenderze (czosnek wcześniej pozbaw skórki), dodaj posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, ok. trzy łyżki oliwy z oliwek.
6. Zblenduj wszystko aż do uzyskania gładkiej pasty. Jeżeli będzie zbyt gęsta lub za sucha- dodaj oliwy z oliwek. W razie potrzeby możesz również doprawić pastę innymi przyprawami wedle uznania.
Życzymy smacznego!