Arbuz jest słodką rośliną z rodziny dyniowatych. Pochodzi z okolic Afryki Południowej. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się ok. 1500 lat p. n. e. Aktualnie popyt na arbuza jest duży, a zwłaszcza latem często po niego sięgamy.
Wartości odżywcze:
- Arbuz składa się głównie z wody, dlatego też nie posiada zbyt dużo witamin i składników mineralnych. Można zaliczyć go do owoców nisko energetycznych (37kcal/100g).
- Arbuzy bogate są za to w przeciwutleniacze (beta-karoten, likopen, luteina, kryptoksantyna, zeaksantyna)- opóźniające starzenie się skóry i hamujące rozwój komórek nowotworowych. Przez obecność przeciwutleniaczy arbuza zaleca się aby jeść dla poprawy naszej urody. Opóźniają one starzenie się skóry- chronią przed promieniowaniem UV oraz ułatwiają leczenie stanów zapalnych skóry.
- Owoc ten bogaty jest również w cytruliny- aminokwas, który pomaga w pracy serca, wzmaga potencję oraz przyspiesza regenerację mięśni u sportowców.
- Arbuz ma działanie moczopędne- polecany jest w infekcjach układu moczowego oraz w chorobach nerek, przyśpiesza też przemianę materii.
- Zawiera witaminę A oraz C- przeciwutleniacze pomagające obniżyć ciśnienie krwi, dzięki temu spada ryzyko zawału serca oraz udaru.
- Potas zawarty w arbuzie pomaga w kontroli ciśnienia krwi, dlatego że przyśpiesza usuwanie nadmiaru soli z organizmu
- Warto pamiętać, że arbuz, pomimo tego, że jest niskokaloryczny nie jest polecany dla cukrzyków. W jego skład wchodzą węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (IG=75).
Najczęściej jemy arbuza w postaci przekąski, pokrojonego na plastry. Jest dużo przepisów na sałatki owocowe z dodatkiem arbuza, można go wykorzystać do koktajli albo zrobić domowe lody. Zachęcamy Was, aby w sezonie letnim, zamiast po słodkie lody sięgać po świeże zimne owoce.
Polecamy wypróbowanie przepisu na lody arbuzowe:
- Sok z jednej pomarańczy
- Arbuz
Przygotowanie:
1. Pokrój arbuza w grube plastry i odkrój skórkę.
2. Następnie z miąższu wytnij prostokąty bądź kwadraty.
3. Do każdego kawałka delikatnie włóż patyczek i skrop go świeżym sokiem z pomarańczy.
4. Lody włóż do zamrażarki na 10 minut.
Zapewniamy, że ten przepis skradnie Wasze serca! Takie lody arbuzowe na patyku są szybkie i proste w przygotowaniu i bez wyrzutów możemy je dawać naszym dzieciom.