Arbuz- właściwości odżywcze i zdrowotne

Arbuz jest słodką rośliną z rodziny dyniowatych. Pochodzi z okolic Afryki Południowej. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się  ok. 1500 lat p. n. e. Aktualnie popyt na arbuza jest duży, a zwłaszcza latem często po niego sięgamy.

Wartości odżywcze:

  • Arbuz składa się głównie z wody, dlatego też nie posiada zbyt dużo witamin i składników mineralnych. Można zaliczyć go do owoców nisko energetycznych (37kcal/100g). 
  • Arbuzy bogate są za to w przeciwutleniacze (beta-karoten, likopen, luteina, kryptoksantyna, zeaksantyna)- opóźniające starzenie się skóry i hamujące rozwój komórek nowotworowych. Przez obecność przeciwutleniaczy arbuza zaleca się aby jeść dla poprawy naszej urody. Opóźniają one starzenie się skóry- chronią przed promieniowaniem UV oraz ułatwiają leczenie stanów zapalnych skóry.
  • Owoc ten bogaty jest również w cytruliny- aminokwas, który pomaga w pracy serca, wzmaga potencję oraz przyspiesza regenerację mięśni u sportowców.
  • Arbuz ma działanie moczopędne- polecany jest w infekcjach układu moczowego oraz w chorobach nerek, przyśpiesza też przemianę materii.
  • Zawiera witaminę A oraz C- przeciwutleniacze pomagające obniżyć ciśnienie krwi, dzięki temu spada ryzyko zawału serca oraz udaru.
  • Potas zawarty w arbuzie pomaga w kontroli ciśnienia krwi, dlatego że przyśpiesza usuwanie nadmiaru soli z organizmu
  • Warto pamiętać, że arbuz, pomimo tego, że jest niskokaloryczny nie jest polecany dla cukrzyków. W jego skład wchodzą węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (IG=75).

 

Najczęściej jemy arbuza w postaci przekąski, pokrojonego na plastry. Jest dużo przepisów na sałatki owocowe z dodatkiem arbuza, można go wykorzystać do koktajli albo zrobić domowe lody. Zachęcamy Was, aby w sezonie letnim, zamiast po słodkie lody sięgać po świeże zimne owoce.

 

Polecamy wypróbowanie przepisu na lody arbuzowe:

  1. Sok z jednej pomarańczy
  2. Arbuz 

Przygotowanie:

1. Pokrój arbuza w grube plastry i odkrój skórkę.

2. Następnie z miąższu wytnij prostokąty bądź kwadraty.

3. Do każdego kawałka delikatnie włóż patyczek i skrop go świeżym sokiem z pomarańczy.

4. Lody włóż do zamrażarki na 10 minut.

 

Zapewniamy, że ten przepis skradnie Wasze serca! Takie lody arbuzowe na patyku są szybkie i proste w przygotowaniu i bez wyrzutów możemy je dawać naszym dzieciom.