Burgery z czerwonej fasoli

Czy wiecie, że ojczyzną fasoli jest Ameryka? Jest około 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz miejsca pochodzeniu np. teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne gatunki fasoli zostały rozpowszechnione na całym świecie, dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku.

 

U nas kotlety z fasoli podaliśmy z ryżem i sosem pomidorowym. Oto przepis na nasze kotlety:

Składniki na jedną porcję: 

  • 1 puszka Czerwonej fasoli 
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 cebula

Przygotowanie:

  1.  Czerwoną fasolę rozgniatamy widelcem, dodajemy do niej jajko oraz łyżkę mąki kukurydzianej. Mieszamy aż powstanie gładka masa.
  2. Następnie formujemy płaskie kotlety i pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Smacznego!