Oto powody, dla których warto jeść cukinię:
– jest lekkostrawna i nie tuczy. W 100-gramowej porcji znajduje się jedynie 16 kalorii i
4 gramy węglowodanów
– ma właściwości alkalizujące, czyli odkwaszające organizm. Cukinia przywraca naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie
– jest idealna dla osób chorujących na cukrzycę- nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi
– jest jednym z ważnych składników diety oczyszczającej. Warzywo to aż w ok. 90% składa się z wody, a ta wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. W dodatku jej miąższ nie kumuluje trucizn i metali ciężkich
– zawiera sporo kwasu foliowego oraz jod, które zapobiegają powstawaniu wad rozwojowych płodu i wspomagają rozwój dziecka
– ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B cukinia wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzi objawy stresu, poprawia naszą pamięć i koncentrację oraz zapobiega depresji
– jest lekkostrawna i nie obciąża przewodu pokarmowego, więc jest zatem wskazana dla osób chorujących na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz na wątrobę
Możliwości wykorzystania cukinii w kuchni jest wiele.
Oto kilka sprawdzonych pomysłów na dania z cukinią:
– faszerowana cukinia
– placki z cukinii
– cukinia z grilla
– pasztet z cukinii
– leczo
– zupa krem z cukinii
– makaron z cukinii w sosie
– Brownie z cukinii
– Lasagne z cukinii
– szaszłyki
W ostatnim czasie coraz popularniejsze staje się także przygotowywanie różnych przetworów z cukinii. W Internecie można znaleźć mnóstwo przepisów z tym wdzięcznym warzywem w roli głównej.
W naszym menu cukinia pojawia się często, ponieważ znamy jej cenne właściwości odżywcze.