Krótka ściągawka :
-w przygotowaniu tradycyjnych potraw Wigilijnych, smażenie zastąp duszeniem lub pieczeniem. Zrezygnuj z kalorycznych panierek (ryba świetnie smakuje również grillowana lub pieczona w ziołach saute)
-przy wypieku ciast zastąp biały cukier miodem, naturalnym słodzikiem ksylitolem(cukrem brzozowym) lub stewią.
-dania przygotowane w sposób „dietetyczny” zjadaj w pierwszej kolejności, pozwoli to na zmniejszenie łaknienia na potrawy bardziej kaloryczne
-stara zasada „wszystkiego po trochu” sprawdzi się i przy świątecznym stole. To, czy i ile przytyjesz zależy przede wszystkim nie od rodzaju dania, ale od jego spożytej ilości.
– W dzień Wigilii starajmy się nie zapominać o regularnym spożywaniu posiłków – warto zjeść śniadanie, drugie śniadanie i obiad (ewentualnie podwieczorek zamiast obiadu). Dzięki temu podczas kolacji nie będziemy głodni i nie będziemy „jeść oczami”. Nie przejadaj się!
-Czy kolor zastawy świątecznej ma wpływ na to ile zjemy? Owszem! Naukowcy twierdzą, że kolor niebieski hamuje apetyt. Więc może warto zmienić wystrój stołu w te Święta J Zawsze jest to dobry pretekst na kupno nowego kompletu talerzy