Zielony ogórek bez tajemnic

W dzisiejszych czasach ogórek doczekał się wielu odmian. Jest ich około 100 gatunków.

Poniżej chcielibyśmy Wam uporządkować kilka informacji na temat tego smacznego wąsatego warzywa:

 

1. Barwa skórki ogórka (od mlecznobiałej do ciemnozielonej) z upływem czasu zmienia się w żółtą i pomarańczową. Wbrew pozorom, kształt ogórka także jest zróżnicowany. Warzywo może być wydłużone lub cylindryczne.

2. Ogórki zawierają askorbinazę – enzym neutralizujący witaminę C. Z tego właśnie powodu nie powinno się łączyć go z warzywami zawierającymi witaminę C tj  z pomidorami.

 

3. To zielone warzywo w 90 proc. składa się z wody, poza nią w ogórku znajdziemy witaminy: C, A, B i E, a także kwasy organiczne, sole mineralne i cukry. 

 

4. Ogórki odkwaszają i odtruwają organizm, mają też działanie moczopędne.

 

5. Są niskokaloryczne, poleca się je więc osobom dbającym o linię.

 

6. Świeże ogórki można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 5 dni, po tym czasie tracą swoją jędrność. 

7. Ogórek wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa w kategorii największy i najdłuższy miał  170 cm długości i ważył 69 kg. Ten rekord należy do Chińczyka, który podkreśla, że to ogromne warzywo zostało wyhodowane przez niego wyłącznie na naturalnych nawozach.

8. Kiszone warzywa, w tym oczywiście ogórki, są wartościowym źródłem kwasu mlekowego, który jest naturalnym probiotykiem. Powstająca w czasie fermentacji substancja oczyszcza organizm i wzmacnia jego system odpornościowy.

9. Ogórki mają kojące i chłodzące właściwości, dlatego doceniane są w branży kosmetycznej.

10. Świeże ogórki mają szerokie zastosowanie – świetnie sprawdzają się w sałatkach, kanapkach, mizerii, można je marynować, konserwować i kisić.