Pn - Pt 9:00 - 17:00
81 532 21 21

Zielone muffiny

Zielone muffiny

Niesamowicie uniwersalne, pełnowartościowe, szybkie w przygotowaniu, pyszne i zdrowe – zielone muffiny na wytrawnie. Polecamy na śniadania, drugie śniadania, podwieczorki, kolacje i jako przekąski na imprezy. W zasadzie spokojnie można zapakować je do pudełeczka i zjeść w pracy, szkole czy na uczelni. Teraz są wakacje, więc wszystkim uczącym się polecamy zapisać przepis w zakładce, żebyście w roku szkolnym mogli z niego skorzystać, gdyż takie muffiny to super alternatywa dla kanapek. Nasze społeczeństwo pędzi, pędzi wszędzie: do domu, do pracy, na uczelnie, do sklepu, między zajęciami. Ludzie zapominają jak ważne jest żywienie. Sprawa wyjścia na schabowego czy na kebab załatwia wszystko. Głód został zniwelowany? Został! Dlatego zapomina się o dostarczaniu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Z powodu zapracowania, część osób wyklucza przejście na dietę, gdyż regularne żywienie graniczy u nich cudem. Nic mylnego, naprawdę wystarczy zmienić trochę nastawienie i mieć odrobinę chęci. Przygotowywanie po pracy lub przed pracą posiłków wcale nie musi zajmować dużo czasu, ale o tym wiedzą tylko Ci, którzy gotują sobie jedzenie do pudełeczek. Swoją drogą opcja cateringu dietetycznego rozwiązuje wszystkie problemy! Posiłki dostarczane prosto w wyznaczone miejsce, zbilansowane, smaczne, zdrowe i hermetycznie zapakowane, aby jak najdłużej mogły utrzymać swoją świeżość :). Warto o tym pomyśleć!

Składniki na 12 sztuk (blaszka):

  • 200 g cukinii
  • Mały brokuł (ok. 400 g)
  • 6 jajek
  • Pół szklanki mleka
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • 150 g sera feta
  • 40 g słonecznika łuskanego
  • 2 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki soli (najlepiej morskiej), odrobina pieprzu.

 

Przygotowanie: Najpierw należy obgotować brokuła (ok. 3 minuty, aby nie był zbyt miękki), a w międzyczasie umyć i pokroić na mniejsze kawałki pomidora i paprykę. Do miseczki zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach, pokroić ser feta w kostkę, a do osobnej miski wbić jaja i wymieszać z przyprawami. Ugotowanego brokuła pokroić na mniejsze kawałki, połączyć ze sobą wszystkie składniki, dodać mleko, słonecznik i część sera feta (drugą część ułożyć na wierzchu muffin). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Przed wyjęciem babeczek należy sprawdzić czy się podpiekły, gdyż każdy piekarnik działa inaczej i może okazać się, że muffiny trzeba jeszcze podpiec kilkanaście minut.

 

Smacznego!

babeczki

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Zamów dietę
Zamów dietę testową
Dieta testowa
Skonfiguruj dietę
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.