Wiórki kokosowe – skarbnica potasu

Kokos jest ogromną skarbnicą potasu, w związku z tym może się przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego.

Badania mówią, że mieszkańcy Australii i Polinezji spożywają najwięcej produktów kokosowych na świecie i rzadziej zapadają na choroby serca. Znajdziemy w wiórkach także takie pierwiastki jak: żelazo, miedź, magnez, kwas foliowy oraz witamy B i E.

Zawarte w wiórkach kokosowych zdrowe tłuszcze, przyspieszają tempo metabolizmu. Dlatego, mimo że są kaloryczne pomagają schudnąć. Mają także dobroczynny wpływ na nasz układ krwionośny.

Wysuszony i starty miąższ orzecha kokosowego, czyli wiórki kokosowe, może być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych, owsianek i lodów. Wiórki kokosowe można użyć także jako panierka do ryb.