Pn - Pt 8:00 - 16:00
81 532 21 21
Lublin, ul Rusałka 17b

Właściwości szczypiorku

Właściwości szczypiorku

Szczypiorek jest bardzo popularną przyprawą dekoracyjną w kuchni. Nazwa „szczypiorek” pochodzi od łacińskiego słowa „cepa”, co oznacza cebulę. Szczypiorek pochodzi z Azji Środkowej, a obecnie uprawiany jest w Skandynawii, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Chinach i Azji Południowo-Wschodniej.

Szczypiorek to doskonały dodatek do kanapek, sałatek, twarożków, past kanapkowych, zup i wielu innych potraw.

Najczęściej wiosną przypominamy sobie o nim. Oprócz walorów estetycznych i smakowych, szczypiorek to również cenne źródło wartości odżywczych takich jak: witaminy C, B1 oraz B2, karoten, kwas foliowy, potas, wapń, sód, magnez, fosfor oraz żelazo.

Używany jako dodatek kulinarny, wzbogacający wygląd potraw oraz aromat potraw, szczypiorek z rodziny czosnkowatych, jest znany na naszych terenach od XVI wieku. Oprócz zalet dekoracyjnych oraz aromatyczno-smakowych to niepozorne warzywo, charakteryzujące się ostrym, a jednocześnie lekko słodkim smakiem, uznawane jest za roślinę prozdrowotną, a nawet leczniczą.

Jakie właściwości ma szczypiorek?

– poprawia apetyt;
– ma działanie bakteriobójcze;
– ułatwia trawienie i ma lekkie działanie przeczyszczające;
– delikatnie obniża ciśnienie krwi;
– jest niskokaloryczny

 

Zachęcamy do jedzenia szczypiorku!

Sprawdź nas!

Zapisz się na Freshsletter!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Zamów dietę
Zamów dietę testową
Dieta testowa
Skonfiguruj dietę
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.