Pn - Pt 8:00 - 16:00
81 532 21 21
Lublin, ul Rusałka 17b

Właściwości szczypiorku

Właściwości szczypiorku

Szczypiorek jest bardzo popularną przyprawą dekoracyjną w kuchni. Nazwa „szczypiorek” pochodzi od łacińskiego słowa „cepa”, co oznacza cebulę. Szczypiorek pochodzi z Azji Środkowej, a obecnie uprawiany jest w Skandynawii, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Chinach i Azji Południowo-Wschodniej.

Szczypiorek to doskonały dodatek do kanapek, sałatek, twarożków, past kanapkowych, zup i wielu innych potraw.

Najczęściej wiosną przypominamy sobie o nim. Oprócz walorów estetycznych i smakowych, szczypiorek to również cenne źródło wartości odżywczych takich jak: witaminy C, B1 oraz B2, karoten, kwas foliowy, potas, wapń, sód, magnez, fosfor oraz żelazo.

Używany jako dodatek kulinarny, wzbogacający wygląd potraw oraz aromat potraw, szczypiorek z rodziny czosnkowatych, jest znany na naszych terenach od XVI wieku. Oprócz zalet dekoracyjnych oraz aromatyczno-smakowych to niepozorne warzywo, charakteryzujące się ostrym, a jednocześnie lekko słodkim smakiem, uznawane jest za roślinę prozdrowotną, a nawet leczniczą.

Jakie właściwości ma szczypiorek?

– poprawia apetyt;
– ma działanie bakteriobójcze;
– ułatwia trawienie i ma lekkie działanie przeczyszczające;
– delikatnie obniża ciśnienie krwi;
– jest niskokaloryczny

 

Zachęcamy do jedzenia szczypiorku!

Sprawdź nas!

Zapisz się na Freshsletter!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Zamów dietę
Zamów dietę testową
Dieta testowa
Skonfiguruj dietę