Pn - Pt 8:00 - 16:00
81 532 21 21
Lublin, ul Rusałka 17b

Sezon na dynię!

Sezon na dynię!

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Nie da się tego cofnąć. Jakie są Wasze pierwsze skojarzenia na słowo „jesień”? U nas jest to szarlotka, dynia i kolor brązowy.

Dziś chcielibyśmy Wam przekazać kilka słów o dyni, dzięki której można przygotować pyszności w kuchni, ale nie tylko! Jest też pewien gatunek dyni, z której wyczarujemy piękne jesienne dekoracje.

Za „dyniową stolicę świata” uważa się Motron w stanie Illinois. Obecnie i w Polsce się ją powszechnie hoduje. Jest bujnie rosnącym warzywem wymagającym ciepłego sezonu i wrażliwym na minusowe temperatury.

Dynia jest bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę A, C i PP. Zawiera kwas foliowy, sporo potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz betakarotenu. Ten ostatni doskonale pobudza odporność organizmu i jest silnym przeciwutleniaczem. Chyba nie ma zatem lepszego warzywa na jesienne chłodne wieczory!

Dynia jest też stosowana w lecznictwie. Preparaty z dynią w składzie są stosowane m.in. przez osoby cierpiące na nadciśnienie. Wspomaga także proces odchudzania i likwiduje zaparcia.

Co ważne – dynia niezwykle rzadko powoduje alergie dlatego stanowi często pierwszy składnik obiadków dla maluchów. Nie gromadzi ona szkodliwych pozostałości stosowania sztucznych nawozów dlatego dla małych, delikatnych żołądków jest lekkostrawna.

Rodzaje dyń możemy podzielić na: dynie jadalne oraz dynie ozdobne. W ich obrębie wyróżniamy wiele odmian o różnych wielkościach, kształtach i kolorach.

Rodzaje dyni:

– zwyczajna – najbardziej popularna i najczęściej spotykana. Wyróżnia się piękną pomarańczową barwą i potrafi urosnąć do ogromnych rozmiarów

– dynia Hokkaido – Ta nieduża pochodząca z Japonii dynia jest ostatnio coraz bardziej znana głównie ze względu na swoją miękką, jadalną skórkę, której nie trzeba obierać. Ma słodki, lekko orzechowy smak

–  makaronowa – to najbardziej wyjątkowa spośród wszystkich dyń. Ma charakterystyczny podłużny kształti żółty kolor. Jednak to, co ją najbardziej wyróżnia to jej niecodzienny miąższ, który po ugotowaniu rozdziela się na włókna przypominające makaron!

– piżmowa – jest podłużna, ma gruszkowaty kształt i beżowy kolor

– muszkatołowa – znana także jako dynia prowansalska, wyróżnia się bardzo słodkim miąższem w pięknym pomarańczowym kolorze. Idealnie nadaje się do ciast i słodkich przetworów i choć niełatwo ją obrać, zdecydowanie warto się na nią skusić!

– sweet dumping -to ozdobny gatunek dyni, z którego można zrobić piękne jesienne dekoracje i ozdoby na Halloween. jej znak rozpoznawczy. Sweet dumpling ma delikatny, żółty miąższ i ponieważ jest nieduża – doskonale nadaje się także do faszerowania.

Pomysły na dania z dyni:

Z miąższu dyni przygotować można zupę i sernik lub tartę, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy a nawet farsz do naleśników.

Jak widzicie – dynia daje wiele możliwości kulinarnych. Wystarczy uruchomić swoją wyobraźnię! A jeśli nie masz czasu na gotowanie, a tym bardziej na wymyślanie różnorodnych dań zamów naszą dietę! U nas dynia pojawia się często w jesiennym menu, więc będziesz miał okazję ją spróbować!

Sprawdź nas!

Zapisz się na Freshsletter!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Zamów dietę
Zamów dietę testową
Dieta testowa
Skonfiguruj dietę
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.