Pn - Pt 8:00 - 16:00
81 532 21 21
Lublin, ul Rusałka 17b

Seler naciowy i jego cudowne właściwości

Seler naciowy i jego cudowne właściwości

Seler jest stałym składnikiem prawie każdej kuchni polskiej, zwłaszcza jego bulwa. Dużą popularnością zaczyna się także cieszyć zielona odmiana selera naciowego z chrupiącą, długą łodygą, którą charakteryzuje specyficzny lekko pikantny smak.  Łodyga selera jest zakończona drobnymi listkami. Seler naciowy wraca do żywieniowych łask, ponieważ nadaje się nie tylko, jako składnik dań, ale też, jako przekąska do chrupania.

Oto dlaczego warto włączyć selera do codziennej diety:

– jest źródłem cennych witamin i minerałów oraz błonnika

– ma niski indeks glikemiczny

– jest niskokaloryczny (w 100 g- 13 kcal)

– wzmacnia nasz układ odpornościowy

– wpływa na obniżenie tzw. „złego cholesterolu”

– pobudza przemianę materii i wspomaga odchudzanie

– ułatwia trawienie i pomaga zwalczać zaparcia

– obniża ciśnienie tętnicze

Pamiętajcie, że seler jest cennym składnikiem naszej diety. Jednak, aby w pełni cieszyć się z jego właściwości zdrowotnych należy jeść go regularnie.

Sprawdź nas!

Zapisz się na Freshsletter!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Zamów dietę
Zamów dietę testową
Dieta testowa
Skonfiguruj dietę