Pn - Pt 9:00 - 17:00
81 532 21 21

Sałatka z grillowaną gruszką

Sałatka z grillowaną gruszką

Osoby będące na diecie często mają rozterki dotyczące doboru składników na kolacje. Istotny jest fakt, żeby te posiłki były zróżnicowane, zbilansowane i stosunkowo niskoenergetyczne, a wysokobiałkowe. Zgodnie z zasadami zdrowego stylu życia kolacji nie powinno się jeść na około 3 godziny przed snem. Dlaczego? Dlatego, że ludzki metabolizm wieczornymi porami zwalnia, a nadmiar spożytych kalorii obciąża przewód pokarmowy. Na kolację należy wybierać produkty lekkostrawne, aby uniknąć wszelkich nieprzyjemności na wieczór w postaci wzdęć czy bóli brzucha. Jedzenie ostatniego posiłku o 18 to jeden z największych mitów przeczytanych w internecie – co jeśli dana osoba wraca dopiero o 18 do domu i kładzie się spać o północy? Wygląda na to, że jak zje kolację o 18, to 6 godzin będzie zmuszona głodować! Nie tędy droga – od dobrze zbilansowanej kolacji się nie tyje, gwarantujemy! 🙂 Jeśli nie macie pomysłów na kolacje, to zaglądajcie do nas częściej, na pewno będą pojawiały się inspiracje na zdrowe i lekkostrawne posiłki. Dzisiaj prezentujemy przepis na sałatkę z grillowaną gruszką:

Składniki:

  • 30 g rukoli
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 50 g gruszki
  • 20 g orzechów
  • 5 g parmezanu/innego sera
  • 25 g grzanek na bazie pieczywa pełnoziarnistego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 g octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy, zioła prowansalskie oraz do grzanek: szczypta czosnku granulowanego, papryki mielonej słodkiej i pieprzu ziołowego.

 

 

Przygotowanie: Najpierw polecamy przygotować pierś z kurczaka i grzanki – dwie pieczenie na jednym ogniu. Pierś smarujemy z dwóch stron musztardą i posypujemy ziołami, pieczywo pełnoziarniste kroimy w małą kosteczkę, polewamy oliwą i przyprawiamy. Pierś z kurczaka owijamy w folię aluminiową, a pieczywo wykładamy na papier do pieczenia, wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut (grzanki 8-10 minut). W tym czasie możemy na patelni gillowej/grillu podwórkowym/grillu elektrycznym przygotować gruszkę – grillujemy po około 2 minuty z każdej strony. Kiedy wszystko jest już przygotowane w miseczce mieszamy: rukolę, pierś z kurczaka, gruszkę i orzeszki. Całość polewamy octem jabłkowym i posypujemy startym serem.

 

 

 

Smacznego! 🙂

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Zamów dietę
Zamów dietę testową
Dieta testowa
Skonfiguruj dietę
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.