Pasta brokułowa z dodatkiem sezamu

Składniki na około 15 łyżek pasty:

 

1/4 brokuła średniej wielkości

Pół cebuli

1 łyżka sezamu

3 łyżki oliwy z oliwek

Pół ząbka czosnku

2 łyżki świeżej natki pietruszki

Sól morska

Kolorowy pieprz

 

Wykonanie:

– Brokuł ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

– Cebulkę i czosnek posiekać drobno, następnie podsmażyć na oliwie, wraz z sezamem i natką pietruszki.

– Do ugotowanego brokułu dodać podsmażone składniki i zmiksować. Doprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem.

 

W zimie, gdy za oknem jest pochmurno, szaro i smutno taki kolorowy posiłek dodaje nam pozytywnej energii na cały dzień. Zachęcamy spróbować naszej pasty, którą można użyć także jako „smarowidło” do naleśników, tortilli i tostów oraz jako dip do warzyw, np. selera naciowego, papryki, ogórków lub marchewki.