Pn - Pt 8:00 - 16:00
81 532 21 21
Lublin, ul Rusałka 17b

Parmezan – doskonałe źródło białka

Parmezan – doskonałe źródło białka

Parmezan, inaczej Parmigiano Reggiano, jest serem podpuszczkowym produkowanym we Włoszech, gdzie od dawna znajduje zastosowanie w kuchni i docenia się jego wartości odżywcze

Parmezan jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym oraz funkcjonalnym w organizmie.
Parmezan jest bogaty także w witaminy A, B, E, D i K. W jego składzie odnajdziemy także różnego rodzaju pierwiastki, np. wapń, magnez, cynk, fosfor, a także duże ilości sodu. Parmezan jest lekkostrawny, dlatego zalecany jest osobom mającym problemy z układem pokarmowym.

Parmezan jest popularnym składnikiem makaronów, pizzy, sałatek, zapiekanek i wielu dań typowo włoskich. Nadaje im niepowtarzalny smak. Pamiętajcie, że jest dość intensywny, dlatego dodając go do potraw, lepiej zachować umiar, aby nie zdominował potrawy.

Sprawdź nas!

Zapisz się na Freshsletter!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Zamów dietę
Zamów dietę testową
Dieta testowa
Skonfiguruj dietę