Obiad – pierś z kurczaka curry z dodatkami

Taka mała imitacja standardowego, Polskiego obiadu ze schabowym i ziemniakami. Wprowadziliśmy trochę modyfikacji w postaci zamiany panierki na nieco zdrowszą i ograniczyliśmy ilość tłuszczu do minimum. W końcu możemy cieszyć się smakami naszych młodych ziemniaków. Korzystanie z sezonowych produktów, to u nas podstawa! Swojego czasu na ziemniaki pojawiła się straszna nagonka, że nie mają wartości, że się po nich tyje i w zasadzie, że najlepiej po prostu je ze swojej diety wyeliminować. Wyprowadzamy Was z błędu, to nie ziemniaki tuczą, lecz spożywane razem z nimi dodatki (zasmażki, sosy, śmietana, tłuszcz, etc.), same w sobie są źródłem witaminy C, potasu, błonnika, witamin z grupy B. Nie zaleca się ich osobom chorym na cukrzycę, gdyż mają wysoki indeks glikemiczny, ale zdrowym osobom nic się nie stanie jeżeli od czasu do czasu zjedzą ziemniaki. Zbilansowana i zrównoważona dieta, to dobra dieta.

Składniki na 1 porcję:

  • 130 g piersi z kurczaka
  • 20 g płatków ryżowych
  • Jajko do obtoczenia kotleta
  • 200 g młodych ziemniaków
  • Koperek
  • Płaska łyżeczka przyprawy curry, szczypta pieprzu i soli
  • 1 łyżka oleju
  • Surówka: 100 g marchwi, 20 g pora, łyżka jogurtu naturalnego, szczypta soli i pieprzu ziołowego

 

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka należy umyć, lekko rozbić, przyprawić, obtoczyć w rozmąconym jajku i płatkach ryżowych. Kolejno podsmażamy pierś po 2-3 minuty z każdej strony na 1 łyżce oleju. Po tym czasie wkładamy pierś do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut. Obrane ziemniaki gotujemy, a w międzyczasie przygotowujemy surówkę poprzez starcie na tarce warzyw i wymieszanie ich z jogurtem naturalnym. Kiedy wszystko jest już ugotowane, wykładamy na talerz i ziemniaki posypujemy koperkiem.

 

 

Smacznego!