Miodowa szarlotka na owsianym spodzie

Każdą dietę należy dobierać tak, aby budziła pozytywne emocje, a nie kojarzyła się z wyrokiem i karą za popełniane błędy. Kiedy dieta jest doskonale zbilansowana chce się do niej wracać, człowiek czuje się po niej lżejszy, zdrowszy, lepszy i co najważniejsze szczęśliwszy. Początki są zawsze trudne, trzeba znaleźć w sobie wewnętrzną siłę i później wszystko pójdzie jak po maśle. Dieta, to nie same wyrzeczenia, wszystko jest dla ludzi, ale trzeba umieć znaleźć złoty środek , który pozwoli na znalezienie umiaru we wszystkim co się robi.

Przepis idealny szczególnie dla osób, które nie umieją się obejść bez codziennych słodkości.

 

Składniki na spód ciasta:

  • 1 szklanka mąki (pół na pół pełnoziarnista z pszenną)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 50 g miodu
  • 70 g masła
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 1 łyżka wody

 

Składniki na wypełnienie:

  • 1 kg jabłek
  • Cynamon

 

Składniki na kruszonkę:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 50 g miodu
  • 70 g masła
  • ½ łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

– Płatki należy zblendować na gładką masę do uzyskania grubo mielonej mąki. W misce wymieszać składniki suche: mąkę, przygotowaną mąkę owsianą, sól. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: rozpuszczone i ostudzone masło, aromat, miód, woda. Kolejno mokre składniki wlać do suchych i dokładnie mieszać do połączenia składników.

– Przygotowanym ciastem wyłożyć tortownicę (na papier do pieczenia) o średnicy ok. 26 cm. Nakłuć ciasto w kilku miejscach widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiec ok. 15 minut (do momentu delikatnego zarumienienia ciasta)

– W międzyczasie warto zabrać się za przygotowanie jabłek i kruszonki. Jabłka należy obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce i dusić pod przykryciem przez około 20/30 minut, w ostatnich 5 minutach doprawić do smaku cynamonem. Przygotowanie kruszonki polega na wymieszaniu razem miękkiego masła, miodu i płatków.

– Gdy spód jest już podpieczony wyłożyć na niego równomiernie jabłka, posypać kruszonką i piec przez kolejne 40 minut do zbrązowienia kruszonki.

 

Gotowe – ciasto idealne do porannej kawy.

Smacznego!