Pn - Pt 9:00 - 16:00
81 532 21 21
Lublin, ul Rusałka 17b

Miodowa szarlotka na owsianym spodzie

Miodowa szarlotka na owsianym spodzie

 

Subtelna, delikatna, pyszna i co może budzić zdziwienie – zdrowa. Nasza miodowa szarlotka na owsianym spodzie na pewno skradnie Wasze podniebienia – o ile zdecydujecie się na wypróbowanie przepisu 🙂 Każdą dietę należy dobierać tak, aby budziła pozytywne emocje, a nie kojarzyła się z wyrokiem i karą za popełniane błędy. Kiedy dieta jest doskonale zbilansowana chce się do niej wracać, człowiek czuje się po niej lżejszy, zdrowszy, lepszy i co najważniejsze szczęśliwszy. Początki są zawsze trudne, trzeba znaleźć w sobie wewnętrzną siłę i później wszystko pójdzie jak po maśle. Dieta, to nie same wyrzeczenia, wszystko jest dla ludzi, ale trzeba umieć znaleźć złoty środek , który pozwoli na znalezienie umiaru we wszystkim co się robi.

Przepis idealny szczególnie dla osób, które nie umieją się obejść bez codziennych słodkości.

 

Składniki na spód ciasta:

  • 1 szklanka mąki (pół na pół pełnoziarnista z pszenną)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 50 g miodu
  • 70 g masła
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 1 łyżka wody

 

Składniki na wypełnienie:

  • 1 kg jabłek
  • Cynamon

 

Składniki na kruszonkę:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 50 g miodu
  • 70 g masła
  • ½ łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

– Płatki należy zblendować na gładką masę do uzyskania grubo mielonej mąki. W misce wymieszać składniki suche: mąkę, przygotowaną mąkę owsianą, sól. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: rozpuszczone i ostudzone masło, aromat, miód, woda. Kolejno mokre składniki wlać do suchych i dokładnie mieszać do połączenia składników.

– Przygotowanym ciastem wyłożyć tortownicę (na papier do pieczenia) o średnicy ok. 26 cm. Nakłuć ciasto w kilku miejscach widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiec ok. 15 minut (do momentu delikatnego zarumienienia ciasta)

– W międzyczasie warto zabrać się za przygotowanie jabłek i kruszonki. Jabłka należy obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce i dusić pod przykryciem przez około 20/30 minut, w ostatnich 5 minutach doprawić do smaku cynamonem. Przygotowanie kruszonki polega na wymieszaniu razem miękkiego masła, miodu i płatków.

– Gdy spód jest już podpieczony wyłożyć na niego równomiernie jabłka, posypać kruszonką i piec przez kolejne 40 minut do zbrązowienia kruszonki.

 

Gotowe – ciasto idealne do porannej kawy.

Smacznego!

 

Sprawdź nas!

Zapisz się na Freshsletter!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Zamów dietę
Zamów dietę testową
Dieta testowa
Skonfiguruj dietę
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.