Pn - Pt 8:00 - 16:00
81 532 21 21
Lublin, ul Rusałka 17b

Uzdrawiająca moc marchewki

Uzdrawiająca moc marchewki

Marchewka jest tanim i powszechnie dostępnym warzywem, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano już w starożytnych Chinach.  Jednak wówczas najbardziej znana była odmiana w kolorze białym. Marchewkę pomarańczową wyhodowali Holendrzy dopiero w XVII wieku. To właśnie ona cieszy się do dziś największą popularnością, mimo że na rynku dostępne są także żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe i czarne okazy. Obecnie znamy ponad 60 odmian marchwi jadalnej.

Poniżej przedstawiamy Wam właściwości marchwi:

– pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach, dzięki obecności dużej ilości błonnika

– sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii.

– Marchew ma bardzo pożądany wpływ na naszą skórę – delikatnie wygładza zmarszczki i nadaje skórze intensywniejszą barwę – dzięki czemu polecana jest podczas opalania się latem

– ma także działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność

– ma korzystny wpływ na nasz wzrok, dzięki obecności beta-karotenu

– ma właściwości regulujące ciśnienie krwi oraz działa moczopędnie, dzięki zawartości potasu

Marchewki są pyszne  zarówno spożywane na surowo, jak i gotowane, jednak pamiętajcie że: gotowana marchew ma wysoki indeks glikemiczny, czyli powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi oraz szybki jego spadek- nie jest więc wskazana dla cukrzyków czy dla osób zmagających się z insulinoopornością.

Nie bójcie się marchewki! Jest tania, powszechnie dostępna i smaczna. Eksperymentujcie z innymi jej odmianami np. w kolorze fioletowym .

Sprawdź nas!

Zapisz się na Freshsletter!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Zamów dietę
Zamów dietę testową
Dieta testowa
Skonfiguruj dietę