Pn - Pt 8:00 - 16:00
81 532 21 21
Lublin, ul Rusałka 17b

Jesteś tym, co jesz

Jesteś tym, co jesz

Pamiętaj, jesteś tym, co jesz! 


Poniżej przedstawiamy listę szkodliwych E! Wystrzegaj się ich! Polepszacze, zagęszczacze, emulgatory, barwniki i sztuczne konserwanty nadają atrakcyjny wygląd, poprawiają smak i przedłużają okres przydatności do spożycia, ale w istocie są szkodliwe!

Większość z nich nie została nawet przebadana pod kątem długoterminowego oddziaływania na nasze zdrowie!

Wg najnowszego raportu NIK wynika, że zjadamy ok. 2 kg rocznie trujących E!

 A oto lista szkodliwych E:

  • Barwniki – grupa E100
    E 102 tartrazyna
    E 102 tartrazyna
    E 110 żółć pomarańczowa
    E 122 azorubina
    E 123 amarant
    E 124 czerwień koszenilowa
    E 127 erytrozyna
    E 131 błękit patentowy
    E 132 indygotyn 
    E 142 zieleń
    E 150a – E150d karmel
    E 151 czerń brylantowa
    E 173 aluminium
    E 180 litorlubina
  • Konserwanty – grupa E200
    E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)
    E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego 
    E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)
    E 230 bifenyl
    E 231 ortofenylofenol
    E 232 ortofenylofenolan sodu
    E 249 azotyn III potasu 
    E 249 i E 250 azotyn III sodu
    E250 utrudnia transport tlenu przez krew
    E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas
  • Przeciwutleniacze – grupa E300
    E 310 galusan propyl
    E 311 galusan oktylu
    E 312 galusan dodecylu
    E 320 BHA
    E 321 BH
    E 335 winiany sodu
    E 336 winiany potasu
  • Emulgatory – grupa 400
    E 400 kwas alginowy 
    E 407 karagen
    E 450 difosforany
    E461 metyloceluloza
  • Wzmacniacze smaku – grupa 600
    E621 glutaminian sodu MSG 
    E622 glutaminian potasu 
    E631 inozydian sodu
  • Preparaty zastępujące cukier
    E 951 aspartam 
    E 954 sacharyna

Ale uwaga! np. E300 to kwas askorbinowy, znany szerzej jako witamina C. Także są wyjątki. Pamiętajcie o tym!

Dietetycy alarmują – na skutek złego odżywiania słabnie nasza odporność, coraz bardziej tyjemy, chorujemy, mamy bóle żołądkowe, astmę, zapalenia skóry, migrenę, katar sienny i nadwrażliwość sensoryczną oraz  zapadamy na alergie.

Co zrobić by unikać szkodliwych substancji w jedzeniu?

– Unikaj gotowych dań, które wystarczy podgrzać w mikrofali. Najbardziej zdrowe są nieprzetworzone potrawy.

– Staraj się kupować produkty bezpośrednio od rolników, a jeśli nie masz takiej możliwości oznaczone jako BIO lub pochodzące z upraw ekologicznych.

– Nie dodawaj do zup, sosów i mięs gotowych mieszanek przypraw. Najlepsze są naturalne przyprawy z własnego ogródka lub balkonu.

– Zamiast słodkich napojów bez dodatku cukru wybieraj naturalne soki. Herbatę posłódź miodem, syropem z agawy lub stewii.

Sprawdź nas!

Zapisz się na Freshsletter!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Zamów dietę
Zamów dietę testową
Dieta testowa
Skonfiguruj dietę