Jesteś tym, co jesz

Poniżej przedstawiamy listę szkodliwych E! Wystrzegaj się ich! Polepszacze, zagęszczacze, emulgatory, barwniki i sztuczne konserwanty nadają atrakcyjny wygląd, poprawiają smak i przedłużają okres przydatności do spożycia, ale w istocie są szkodliwe!

Większość z nich nie została nawet przebadana pod kątem długoterminowego oddziaływania na nasze zdrowie!

Wg najnowszego raportu NIK wynika, że zjadamy ok. 2 kg rocznie trujących E!

 A oto lista szkodliwych E:

  • Barwniki – grupa E100
    E 102 tartrazyna
    E 102 tartrazyna
    E 110 żółć pomarańczowa
    E 122 azorubina
    E 123 amarant
    E 124 czerwień koszenilowa
    E 127 erytrozyna
    E 131 błękit patentowy
    E 132 indygotyn 
    E 142 zieleń
    E 150a – E150d karmel
    E 151 czerń brylantowa
    E 173 aluminium
    E 180 litorlubina
  • Konserwanty – grupa E200
    E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)
    E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego 
    E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)
    E 230 bifenyl
    E 231 ortofenylofenol
    E 232 ortofenylofenolan sodu
    E 249 azotyn III potasu 
    E 249 i E 250 azotyn III sodu
    E250 utrudnia transport tlenu przez krew
    E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas
  • Przeciwutleniacze – grupa E300
    E 310 galusan propyl
    E 311 galusan oktylu
    E 312 galusan dodecylu
    E 320 BHA
    E 321 BH
    E 335 winiany sodu
    E 336 winiany potasu
  • Emulgatory – grupa 400
    E 400 kwas alginowy 
    E 407 karagen
    E 450 difosforany
    E461 metyloceluloza
  • Wzmacniacze smaku – grupa 600
    E621 glutaminian sodu MSG 
    E622 glutaminian potasu 
    E631 inozydian sodu
  • Preparaty zastępujące cukier
    E 951 aspartam 
    E 954 sacharyna

 

Ale uwaga! np. E300 to kwas askorbinowy, znany szerzej jako witamina C. Także są wyjątki. Pamiętajcie o tym!

Dietetycy alarmują – na skutek złego odżywiania słabnie nasza odporność, coraz bardziej tyjemy, chorujemy, mamy bóle żołądkowe, astmę, zapalenia skóry, migrenę, katar sienny i nadwrażliwość sensoryczną oraz  zapadamy na alergie.

Co zrobić by unikać szkodliwych substancji w jedzeniu?

– Unikaj gotowych dań, które wystarczy podgrzać w mikrofali. Najbardziej zdrowe są nieprzetworzone potrawy.

– Staraj się kupować produkty bezpośrednio od rolników, a jeśli nie masz takiej możliwości oznaczone jako BIO lub pochodzące z upraw ekologicznych.

– Nie dodawaj do zup, sosów i mięs gotowych mieszanek przypraw. Najlepsze są naturalne przyprawy z własnego ogródka lub balkonu.

– Zamiast słodkich napojów bez dodatku cukru wybieraj naturalne soki. Herbatę posłódź miodem, syropem z agawy lub stewii.