Inspiracja obiadowa: kotlet otrębowy z dodatkami

Kolejny post z serii: pomysły na zdrowe obiady. Dzisiaj prezentujemy kotleta ze schabu z dodatkami (kalafior, ziemniak, mix sałat). Różnorodność powinna być podstawą każdej diety. Zrobienie tego dania w zasadzie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych – wystarczy znaleźć odrobinę czasu i chęci. Zachęcamy do wypróbowania przepisu:

 

Składniki:

  • 1 duży ziemniak/kilka małych
  • 100 g schabu bez kości
  • 15 g otrąb żytnich (2 łyżki)
  • 1/2 jajka do obtoczenia kotleta
  • Mix sałat (garść)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g kalafiora
  • Przyprawy: zioła prowansalskie, papryka mielona słodka, pieprz ziołowy

 

Przygotowanie: Najlepiej zacząć od nastawienia piekarnika do 180 stopni i ugotowania ziemniaków, a w między czasie należy lekko rozbić kotleta i posypać go z dwóch stron papryką słodką, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Kotleta obtaczamy w roztrzepanym jajku, a kolejno w otrębach, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut . Kiedy kotlet się piecze, a ziemniaki gotują, nastawiamy wodę na kalafior i w momencie kiedy woda zaczyna się gotować dodajemy umyte różyczki kalafiora. Kiedy wszystko jest gotowe wykładamy całość na talerz, ziemniaki kroimy na talarki, posypujemy je ziołami prowansalskimi, a mix umytych sałat skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego!