Gofry pełnoziarniste

Gdy nagle nachodzi nas ochota na gofry, czy to na śniadanie czy na deser, przed oczami ukazuje nam się pulchny, jasny placek z górą bitej śmietany i dodatkiem owoców. Drodzy czytelnicy w tym przepisie pokazujemy Wam jak w prosty, smaczny i szybki sposób możemy odtłuścić gofry.

  • Składniki, których potrzebujesz dla przygotowania jednej porcji:
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajka
  • 40 ml mleka
  • 5 g masła
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Dodatki: 100 g owoców (w tym przepisie użyliśmy porzeczek), 70 ml gęstego jogurtu naturalnego i 10 g miodu (opcjonalnie)
     

Przygotowanie:

  1. Białko oddzielamy od żółtka
  2. Pozostałe składniki z wyjątkiem dodatków miksujemy na gładką masę
  3. Ubijamy białko jajka i dodajemy do naszej masy delikatnie i powoli mieszając
  4. Pieczemy w gofrownicy ok. 3 minuty do uzyskania złocistej barwy
  5. Podajemy z gęstym jogurtem, porzeczkami i miodem – możemy wszystko razem zmiksować i podać z formie musu owocowego.