Pn - Pt 9:00 - 16:00
81 532 21 21
Lublin, ul Rusałka 17b

Fit piernik z jabłkami

Fit piernik z jabłkami

Ciasta nie muszą tuczyć! Wystarczy dodać odpowiednie składniki i dzięki temu nasza dieta będzie przyjemniejsza!

Doszły nas słuchy, że nasz fit piernik z jabłkami zrobił furorę! Prosicie nas o przepis, więc oto on!

 

Składniki na ciasto:
– około kilograma jabłek
– ½ szklanki ksylitolu
– 3 duże jajka
– 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 3 łyzki kakao
-1/2 szklanki miodu płynnego
– 1 łyżka oleju
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 60 g masła
– 3 łyżki przyprawy do piernika
– garść bakalii

Polewa:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 100 ml śmietanki 30 %

 

Wykonanie:

 

  • Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i umieścić w miseczce. Zasypać ksylitolem. Odstawić na 1,5 godziny.
  • Białka oddzielić od żółtek. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, przestudzić.
  • Przesianą mąkę wymieszać z kakao, miodem oraz sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać jabłka, całość dokładnie wymieszać.
  • Płynne masło dodać do ciasta razem z roztrzepanymi żółtkami oraz łyżką oleju. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek oraz bakalie. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.
  • Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć do niej przygotowane ciasto.
  • Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
  • Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, stale mieszając.
  • Po wystudzeniu polać przygotowaną polewą czekoladową.

 

Życzymy Wam smacznego!

Sprawdź nas!

Zapisz się na Freshsletter!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Zamów dietę
Zamów dietę testową
Dieta testowa
Skonfiguruj dietę
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.