Pn - Pt 8:00 - 16:00
81 532 21 21
Lublin, ul Rusałka 17b

Fit piernik z jabłkami

Fit piernik z jabłkami

Ciasta nie muszą tuczyć! Wystarczy dodać odpowiednie składniki i dzięki temu nasza dieta będzie przyjemniejsza!

Doszły nas słuchy, że nasz fit piernik z jabłkami zrobił furorę! Prosicie nas o przepis, więc oto on!

 

Składniki na ciasto:
– około kilograma jabłek
– ½ szklanki ksylitolu
– 3 duże jajka
– 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 3 łyzki kakao
-1/2 szklanki miodu płynnego
– 1 łyżka oleju
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 60 g masła
– 3 łyżki przyprawy do piernika
– garść bakalii

Polewa:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 100 ml śmietanki 30 %

 

Wykonanie:

 

  • Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i umieścić w miseczce. Zasypać ksylitolem. Odstawić na 1,5 godziny.
  • Białka oddzielić od żółtek. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, przestudzić.
  • Przesianą mąkę wymieszać z kakao, miodem oraz sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać jabłka, całość dokładnie wymieszać.
  • Płynne masło dodać do ciasta razem z roztrzepanymi żółtkami oraz łyżką oleju. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek oraz bakalie. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.
  • Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć do niej przygotowane ciasto.
  • Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
  • Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, stale mieszając.
  • Po wystudzeniu polać przygotowaną polewą czekoladową.

 

Życzymy Wam smacznego!

Sprawdź nas!

Zapisz się na Freshsletter!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Zamów dietę
Zamów dietę testową
Dieta testowa
Skonfiguruj dietę