Burger hawajski z indykiem

Wystarczy umiejętnie dobrać składniki i poświęcić odrobinę swojego czasu. Przyrządzenie pełnowartościowego burgera dostarczającego sensownych składników odżywczych jest naprawdę możliwe. Inspiracja na jeden z najszybszych, najsmaczniejszych, zdrowych posiłków.

Kiedy gonią Cię terminy i nie masz czasu na ugotowanie pożywnego posiłku, ten burger może uratować Ci życie

 

Składniki:

  • Duża bułka grahamka
  • 100 g piersi z indyka
  • Plaster ananasa
  • Plaster szynki wolno dojrzewającej
  • Kilka plasterków pomidora i ogórka (może być kiszony)
  • Przyprawy do indyka – 1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej, curry i ziół prowansalskich.
  • Liść sałaty

 

Składniki na sos: 30 g jogurtu naturalnego, łyżeczka dobrej jakości ketchupu, koperek i szczypta czosnku suszonego.

 

Przygotowanie:

– Najpierw należy umyć i posypać przyprawami indyka. Kolejno mięso wraz z ananasem ugrillować (można na grillu elektrycznym jak i podwórkowym – na podwórkowym na pewno będzie lepszy aromat, ale i dłuższy czas oczekiwania na mięso).

– Przygotowujemy sos poprzez wymieszanie wszystkich składników.

– Teraz pora na przekrojenie bułki i nadzianie jej naszymi składnikami

 

Smacznego!