Brukselka po tajsku z orzechami w aromatycznym sosie

Składniki na 3 – 4 porcje:

0,5 kg brukselki
pół szklanki orzechów nerkowca
Sos:
kawałek ostrej papryczki bez pestek
kawałek korzenia imbiru
1 ząbek czosnku
sok z ćwiartki limonki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie:

Brukselki oczyść, te małe zostaw w całości, a pozostałe pokrój na ćwiartki i połówki. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, kiedy zacznie wrzeć dodaj brukselki, poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje i od tego momentu gotuj 5 – 7 minut. Brukselki powinny być al dente.

Ugotowane brukselki od razu odcedź, przelej lodowatą wodą i przełóż na kilka minut do miski pełnej zimnej wody następnie odcedź i odstaw. Dzięki temu procesowi brukselki nie stracą swojego zielonego koloru oraz pozostaną chrupkie!

W międzyczasie upraż orzechy na suchej rozgrzanej patelni.

Przygotuj sos: czosnek, papryczkę i imbir dokładnie posiekaj lub rozetrzyj w moździerzu. Dodaj je do małej miseczki razem z pozostałymi składnikami sosu i wszystko dokładnie wymieszaj.

W dużej misce połącz odcedzone brukselki, orzechy nerkowca oraz sos. Wszystko dobrze wymieszaj i danie gotowe.