Pn - Pt 8:00 - 16:00
81 532 21 21
Lublin, ul Rusałka 17b

Bakalie – słodki świąteczny przysmak

Bakalie – słodki świąteczny przysmak

 

 

W czasie Świąt bożego Narodzenia pielęgnowane są zwyczaje i tradycje świąteczne. To czas, kiedy spotykamy się z rodzina i przyjaciółmi. Na świątecznym stole gości wiele dań, których receptury niezmiennie przekazywane są z pokolenia na pokolenie: kompot z suszu, makowiec, strucla, piernik, kluski z makiem, karpo po żydowsku czy kutia. Te wszystkie potrawy łączy jeden wyjątkowy składnik: bakalie.  Są słodkie, pożywne i nadają daniom wyjątkowy charakterystyczny smak.

 

Orzechy – to symbol dobrobytu, siły i zdrowia. Dodawane są do ciast oraz sałatek. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i składników1) mineralnych. Są cennym elementem diety. Zawierają kwasy omega-3, które wspierają pracę mózgu. Orzechy korzystnie wpływają na układ krwionośny, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Zapewniają zdrowy i piękny wygląd skóry.

 

Rodzynki – to suszone winogrona, które odznaczają się dużą zawartością cukrów. Są one źródłem wapnia, który jest potrzebny by mieć zdrowe i mocne kości. Mają także korzystny wpływ na florę bakteryjną w jakie ustnej, ponieważ chronią zęby przed rozwoje próchnicy.

 

Suszone morele- to źródło beta-karotenu, który w organizmie człowieka przekształca sięw witaminę A, która zapewnia prawidłową kondycję skóry. Suszone morele są także źródłem wapnia i fosforu, których spożycie wskazane jest w walce z osteoporozą. Zaś duża zawartość błonnika usprawnia procesy trawienne.

 

Śliwki suszone – są bardziej kaloryczne niż świeże owoce, jednak zawierają od nich więcej składników odżywczych. Wpływają korzystnie na układ pokarmowy regulując pracę jelit i przynosząc ulgę w zaparciach.

 

Mak – jest bardzo kaloryczny – 100 g zawiera 478 kcal. Ale jest w nim też sporo błonnika, który ułatwia trawienie. Mak zawiera komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, a także witaminę C. Jest doskonałym źródłem wapnia czyli budulca kości, chroniącego je przed osteoporozą.

 

Bakalie powinniśmy mieć zawsze pod ręką. W przeciwieństwie do chipsów czy batoników są nie tylko smaczną, ale też zdrową przekąską. Te, które kupujemy w sklepie mają wyrazisty kolor nawiązujący do świeżo zerwanych owoców. A to przez to, że producenci używają środka konserwującego jakim jest dwutlenek siarki. Pamiętajcie więc, by zakupione bakalie przemyć ciepłą wodą, a następnie osuszyć. Na rynku dostępne są także produkty ekologiczne, do których produkcji nie użyto środków konserwujących. Na ich opakowaniu znajduje się specjalne oznakowanie w postaci napisu ”niesiarkowane”, bądź symbol ekolistka. Pamiętajcie, że to co jemy ma być nie tylko smaczne, ale i przede wszystkim zdrowe.

Sprawdź nas!

Zapisz się na Freshsletter!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Zamów dietę
Zamów dietę testową
Dieta testowa
Skonfiguruj dietę
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.