Pn - Pt 9:00 - 17:00
81 532 21 21

Tarta razowa ze szpinakiem i serkiem ricotta

Tarta razowa ze szpinakiem i serkiem ricotta

 

Niestety mitem jest, że szpinak to doskonałe źródło żelaza. Owszem zawiera on jakieś jego ilości, ale jest to żelazo niehemowe, które w niewielkim stopniu przyswajalne jest przez ludzki organizm. Zapotrzebowanie na żelazo powinno zaspokajać się jedząc produkty pochodzenia zwierzęcego. Fakt, że szpinak nie jest bogatym źródłem tego pierwiastka nie powinien sprawiać, że zostanie on wyeliminowany z Waszej diety, gdyż bez wątpienia jest to wartościowe warzywo z innymi witaminami i minerałami. Najwięcej w nim drogocennych antyoksydantów – witaminy C, E, beta karotenu oraz luteiny. Ponadto w szpinaku znajdziemy witaminy z grupy B, potas (skuteczny w walce z nadciśnieniem i brakiem koncentracji) oraz kwas foliowy, który jest niezbędny szczególnie dla kobiet w ciąży i dla kobiet planujących ciążę, gdyż zmniejsza ryzyko wystąpienia wady cewy nerwowej, która później u płodu przekształca się w rdzeń kręgowy i mózg. Wymieniliśmy te witaminy i minerały, których szpinak ma najwięcej, ale na nich lista się nie kończy, dlatego korzystajmy z drogocennych właściwości tego warzywa. Dzisiaj zamieszamy przepis na pyszną tartę razową 🙂

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki razowej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 450 g szpinaku
  • 200 g serka ricotta
  • 100 g jogurtu typu greckiego
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy i curry, 1/3 łyżeczki soli i gałki muszkatołowej.
  • 1 łyżka oleju

 

Przygotowanie ciasta: Rozcieramy masło z mąką aż do uzyskania konsystencji ”piasku”. Do masy dodajemy jajka i sól. Formę do pieczenia wykładamy papierem i na to kładziemy ciasto, nakłuwamy je widelcem i trzymamy około 30 minut w lodówce.

Przygotowanie nadzienia: Podsmażamy na oleju szpinak i po około 10 minutach dodajemy czosnek. Gdy masa zaczyna Wam się przypalać należy dodać odrobinę wody (najpierw zalecamy 1/4 szklanki), dusimy całość jeszcze około 5 minut. Po tym czasie doprawiamy przyprawami. Wyłączamy ogień i do jeszcze ciepłej masy dodajemy serek ricotta i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy.

Farsz zrobiony, a ciasto się chłodzi – gdy już minie pół godziny wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy, nakładamy nasz farsz i zapiekamy jeszcze 5 minut. Gotowe!

Dodamy, że tarta smakuje dobrze również na zimno, więc czemu by tak zamienić codziennej kanapki do pracy czy szkoły takim kawałkiem tarty? 🙂 Zachęcamy do wypróbowania przepisu.

Smacznego!

Muffinki żytnie z jabłkiem w cynamonie (2)

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Zamów dietę
Zamów dietę testową
Dieta testowa
Skonfiguruj dietę