Pn - Pt 9:00 - 17:00
81 532 21 21

Redukcja tkanki tłuszczowej

Redukcja tkanki tłuszczowej

 

BIEg1

 

Ledwo  przywitaliśmy nowy rok, a już za chwilę  przywitamy wakacje. Temperatura za oknami ciągle skacze w górę, a co za tym idzie? Zmiana odzieży na nieco lżejszą i przewiewniejszą. Zima trochę Cię rozleniwiła? Przybyło tu i ówdzie kilku centymetrów? Bez paniki, jeśli zdecydujesz się teraz na podjęcie wyzwania i jesteś gotowy/gotowa na kilka nieuciążliwych wyrzeczeń, to na pewno w przeciągu tych najbliższych tygodni osiągniesz swój mały sukces i zobaczysz zadowalające efekty.

Zarówno wysoki i niski poziom tkanki tłuszczowej  jest szkodliwy dla zdrowia. W pierwszym przypadku najgorszą krzywdą jaką człowiek może sobie zrobić jest otłuszczenie narządów trzewnych (otłuszczenie brzuszne). Otyłość zwiększa ryzyko wystąpienia m.in. cukrzycy, nadciśnienia, nowotworów jelita grubego lub odbytnicy. Przyczynia się również do powstawania choroby refluksowej, zapalenia trzustki, wzrostu poziomu cholesterolu we krwi, w efekcie czego fundujemy sobie niespodziankę jaką jest miażdżyca. Powikłań i schorzeń jest cała lista, pozytywnych aspektów otyłości raczej się nie doszukamy.

A co się dzieje , gdy  tkanki tłuszczowej zaczyna być za mało? Jednym z największym problemów, szczególnie u płci żeńskiej są zaburzenia hormonalne. Problem się rodzi, gdy poziom tkanki tłuszczowej spada do około 15-18 %, a gdy dochodzą do tego intensywne treningi, zbyt niska podaż kalorii, następuje rozregulowanie układu hormonalnego – przysadka mózgowa przestaje produkować hormony niezbędne do funkcjonowania jajników, w efekcie czego może nastąpić zanik miesiączkowania i problemy z płodnością. Kobiety jak i mężczyźni stosujący diety niskotłuszczowe narażeni są na niedobory witaminowe (szczególnie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K) oraz niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Innymi powikłaniami, które mogą świadczyć o zbyt niskiej podaży tłuszczów są: uczucie zmęczenia, obniżenie koncentracji, dolegliwości dermatologiczne (problemy z cerą) czy zanik tkanki mięśniowej.

Według specjalistów tkanka tłuszczowa u kobiet powinna wynosić około 20 % składu ciała, u mężczyzn około 12-15 %. W przypadku sportowców i osób trenujących sprawa wygląda trochę inaczej, np. trenerzy personalni zalecają redukcję  tkanki tłuszczowej u mężczyzn do około 8% w celu uwydatnienia mięśni.

 

Jak przyśpieszyć spalanie tkanki tłuszczowej?

Drodzy czytelnicy, odpowiedź jest prosta: trening i dieta, to podstawa do zrzucenia zbędnych kilogramów. Zwiększenie spalania liczby kalorii podczas treningu skutecznie poprawia metabolizm i zredukowanie tkanki tłuszczowej. Szczególnie zalecane są treningi przeprowadzane w warunkach tlenowych (treningi aerobowe), dzięki którym nasze mięśnie otrzymują wystarczające dawki tlenu i mogą czerpać energię ze spalania kwasów tłuszczowych. Wraz z rozbudową mięśni i częstotliwością ich używania, wzrasta szybkość zużycia rezerw tłuszczowych. Jeżeli trening jest krótki, a intensywny spalamy głównie węglowodany, a jeżeli wolniejszy, regularny, ale dłuższy następuje spalanie tłuszczu, dlatego polecamy jeździć na rowerze lub uprawiać jogging.

Treningi treningami, ale to dieta może zdziałać największe cuda. Aktywnością fizyczną poprawimy sobie przemianę materii i zmniejszymy swój wiek metaboliczny, gdy dołączmy do tego dietę, zachwycający efekt mamy gwarantowany.

Kilka zasad, których zastosowanie pomoże Ci zredukować tkankę tłuszczową:

  • Wzbogacaj swoje posiłki o witaminę C, która jest niezbędną substancją biologiczną rozkładającą tłuszcze (surowce owoce, warzywa).
  • Cholina i L-karnityna zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej w organizmie, biorą udział w przekształcaniu jej na energię, dlatego polecamy produkty, które są ich źródłem: żółtka jaj, kalafior, warzywa strączkowe, mięso (cholina), przetwory mleczne oraz mięso – drób, baranina, jagnięcina (L-karnityna).
  • Spanie tłuszczów za pomocą kwasów tłuszczowych – tak, to nie żart! Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w rybach lub olejach roślinnych obniżają poziom trójglicerydów we krwi i wspomagają trawienie tłuszczów.
  • Zadbaj o błonnik w swojej diecie, dzięki niemu poprawisz perystaltykę jelit, zapobiegniesz zaparciom. Błonnik wiąże wodę w organizmie i powoduje uczucie sytości. Znajdziesz go m.in. w otrębach, porzeczkach, roślinach strączkowych lub suszonych śliwkach.
  • Zastąp sól przyprawami pobudzającymi wydzielanie soków trawiennych i zawierającymi kapsicynę tj. pieprz cayenne, chilli, czosnek, imbir, curry, cynamon, bazylia, oregano.
  • Spożywaj węglowodany złożone: kasze, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane, pieczywo razowe.
  • Spożywaj minimum 30ml/kg masy ciała wody, która bierze udział w transporcie wszystkich substancji w naszym układzie trawiennym i oczyszcza organizm.
  • Pij zieloną lub czerwoną herbatę, gdyż bogate są one w polifenole i wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej.
  • Kofeina zawarta kawie lub yerba mate jest naturalnym ‘’spalaczem tłuszczu’’. Najlepiej spożyć napój kofeinowy na 30 minut przed aktywnością fizyczną.

 

 

Autor tekstu: Kinga Głaszewska
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Zamów dietę
Zamów dietę testową
Dieta testowa
Skonfiguruj dietę