Pn - Pt 9:00 - 17:00
81 532 21 21

Jedz i pij zielone!

Jedz i pij zielone!

W przeciągu ostatnich kilku lat wzrosła popularność na wykorzystanie zielonych roślin nie tylko w codziennym menu, ale również w szerokiej gamie suplementów, a nawet kosmetyków.  Wszystko to za sprawą zielonego barwnika jakim jest chlorofil, który  „usuwa” z organizmu toksyny, działa wzmacniająco i uspokajająco, odświeża i relaksuje.

Dodatkowo, idealnie sprawdza się przy stanach zapalnych występujących w organizmie ( zapalenie dziąseł, trzustki, owrzodzenia, zapalenia stawów),  działa krwiotwórczo ( wspomaga produkcję krwinek anemii), wspomaga pracę wątroby oraz jelit.

Jakie warzywa powinniśmy więc włączyć do codziennego menu?

Natka zielonej pietruszki: łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie, pomocna przy leczeniu kamicy nerkowej. Zawiera olejek eteryczny, którego główne składniki to apiol i mirystycyna. Obie substancje to dobre środki dezynfekujące i moczopędne. Zielone listki poprawiają trawienie, przynoszą ulgę przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, jakie są odczuwalne po spożyciu tłustych i obfitych dań, odtruwają organizm. Jest bogata w wit. C, E i żelazo, dzięki czemu świetnie wpływa na cerę i wzrok.

Jarmuż:. W Polsce niewiele osób wie, jakie wartości odżywcze posiada jarmuż. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne, jest skarbnicą sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego. Jednak, aby jarmuż zachował jak najwięcej swoich przeciwnowotworowych właściwości, powinien być gotowany podobnie jak brokuły, czyli na parze przez maksimum 3-4 minuty. W przeciwnym razie straci swoje prozdrowotne działanie.
Szpinak- jako źródło witamin K i beta karotenu, jest też bogatym źródłem witamin: C, kwasu foliowego, B1, B2, PP, B6 i E, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku i manganu. Szpinak wykazuje działanie antynowotworowe, ze względu za wysoką zawartość beta karotenu (prowitaminy A) oraz luteiny, będących silnymi antyoksydantami. Może mieć też znaczenie w leczeniu zwyrodnień siatkówki. Szpinak jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, dlatego warto po niego sięgać codziennie. Świetnie pasuje do koktajli czy smoothie.  Jednak o umiarze w jego spożywaniu muszą pamiętać osoby cierpiące na kamicę nerkową, reumatyzm, dnę moczanową oraz nadkwaśność ze względu na wysoką zawartość szawianów.
Kalarepka- Dostarcza wapnia, magnezu, witamin z grupy B, witaminy PP i C. Jadalne są też młode liście. Co ciekawe, zawierają one witaminę A, fosfor oraz dużo więcej wapnia niż sama kalarepka. Młodą najlepiej schrupać na surowo, pokrojoną w plastry. Można ją nadziewać (np. mięsem mielonym), dusić, podawać jako surówkę.
Zielony groszek – Młody wraz ze strąkiem najlepiej jadać na surowo. Jest znacznie bogatszy w witaminy i sole mineralne i łatwiej strawny niż suchy groch. Ma dużo białka, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, beta-karotenu, witaminy C, PP, z grupy B, a także błonnika, który reguluje trawienie i sprzyja usuwaniu cholesterolu z organizmu. Młody groszek jest kopalnią witaminy E. Znakomicie komponuje się w sałatkach. Można ugotować zupę krem, udusić, a na zapas zamrozić (zachowuje piękny kolor).
Zielonym królem w diecie ( i nie tylko) w ostatnim czasie stał się jednak MŁODY JĘCZMIEŃ.  To jemu przypisywane są wszelkie zasługi począwszy od wspomagania spalania tkanki tłuszczowej, po przez odtruwanie organizmu. Określa się go mianem „super foods”. Zawiera kompletny zestaw witamin, minerałów  i aminokwasów. Wszystkie kobiety, które dbają o stan swojej skóry i samopoczucie powinny się w nim zakochać! Trawa jęczmienna zwalcza wolne rodniki uznawane za przyczynę starzenia. Dodatkowo, wspomaga regenerację komórek, dotlenia krew, oczyszcza organizm oraz wspomaga odchudzanie. To wszystko przekłada się na lepszy wygląd – poprawia się stan skóry, włosów i paznokci. Zawarte w jęczmieniu aminokwasy oraz działanie detoksykacyjne mają wpływ na nasze samopoczucie – przypływ energii i siły, lepsza koncentracja, mniejsza podatność na stres.

Poniżej przepis na energetyzujący koktajl z dodatkiem młodego jęczmienia-jest idealny na letnie drugie śniadanie:

Koktajl cytrusowy z młodym jęczmieniem:

Sok z jednej, świeżo wyciśniętej pomarańczy

Sok z połówki limonki

Kiwi

Młody jęczmień

Wszystkie składniki połączyć i zmiksować. Limonka nada koktajlowi orzeźwiają nutę, a kiwi przyjemną konsystencję koktajlu.

 

A może połączenie z królową kasz ?

Warzywny koktajl z zielonym jęczmieniem i kaszą jaglaną.

1 gałązka selera naciowego,

1/4 pęczka natki pietruszki,

1/3 ogórka zielonego,

jabłko (ze skórką, bez gniazd nasiennych)

2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,

garść świeżych liści szpinaku,

2 łyżeczki młodego jęczmienia,

sól, pieprz,

opcjonalnie jogurt naturalny,


Z kaszą jaglaną koktajl jest bardzo sycący – z powodzeniem wystarczy na zdrowe śniadanie.

NA ZDROWIE J

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Zamów dietę
Zamów dietę testową
Dieta testowa
Skonfiguruj dietę